2. april - mednarodni dan knjig za otroke

2. april - mednarodni dan knjig za otroke

April je tisti mesec, ki mu rečemo tudi mesec knjige, saj 2. aprila praznujejo otroške knjige, 23. aprila pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. To je čas, ko svet obkroži poslanica o branju  knjigah in otrocih.

Praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke je predlagala Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY). Od leta 1967 dalje vsako leto 2. aprila – na rojstni dan Hansa C. Andersena – praznujemo mednarodni praznik, s katerim želimo spodbujati ljubezen do branja in mladinskih knjig.

Vsako leto je druga nacionalna sekcija IBBY sponzor 2. aprila, kar pomeni, da pripravi plakat in poslanico ter ju razpošlje po vsem svetu. Nacionalne sekcije prevedejo poslanico v svoje jezike in gradivo na različne načine uporabijo za promocijo mladinskih knjig in branja.

Letos ju je pripravila Ruska sekcija IBBY, ki je članica Mednarodne zveze že skoraj pol stoletja. Poslanico, ki se imenuje " Rastimo s knjigo" je napisal slavni ruski pisatelj in pesnik Sergej Mahotin, plakat pa je ustvaril znani ruski umetnik Mihail Fjodorov. 

http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april

 

Več o dogodkih v aprilu vam sporočimo v naslednjih dneh.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka