skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
3500 kilometrov Apalaške poti z Jakobom Kendo

3500 kilometrov Apalaške poti z Jakobom Kendo

Prijazno vabimo na enkratno srečanje s slovenskim pisateljem in prevajalcem, človekom, ki je Slovensem približal najslavnejšega mladega čarovnika vseh časov in kasneje za povrh ne le prehodil najdaljšo pohodniško pot na svetu ampak izkušnjo tudi prelil v imeniten potopisni roman.

O AVTORJU: JAKOB J. KENDA je v javnosti najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja. Rado se ga tudi pokliče, kadar se v kakršni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. Tako je na primer nazaj na noge postavil kakšen podeželski kino ali osrednjo slovensko mladinsko knjižnico. Vmes med vsem tem si je pridobil naslov doktorja literarnih ved. Za mnoge časopise in revije je pisal o literaturi in filmu. Predaval je in poučeval. Predvsem pa se je odpravil po nekaj znanih pohodniških poteh. Apalaška pot, ki jo je prehodil kot prvi Slovenec, je nanj napravila tako močan vtis, da se je o tej svoji izkušnji odločil napisati roman.

O POTI: APALAŠKA POT gre po istoimenskem hribovju, čez 14 ameriških zveznih držav ob atlantski obali. Dolga je nekaj prek 3.500 kilometrov in vsi vzponi skupaj na njej znašajo 144 kilometrov. Pohodnik vsega skupaj torej napravi toliko vzpona, kot bi se šestnajstkrat z nivoja morja povzpel na vrh Everesta. Pot je tudi drugačna od evropskih pešpoti. Gre za divjinsko pot, na kateri je pohodnik občasno več kot teden dni daleč od prve naselbine, potopljen globoko v bogato naravo ameriških gozdov. A obenem lahko najde družbo drugih pohodnikov, prek katerih spoznava tako presenetljivo ameriško pohodniško kulturo kot resnično Ameriko nasploh.

O KNJIGI: POTOPISNI ROMAN Apalaška pot se posveča naslovni poti, njenemu nastanku, prvim ali kako drugače najbolj legendarnim pohodnikom. Tudi prek teh razkriva ameriški divjinski tip pohodništva, ki se tako razlikuje od tradicionalnega evropskega alpskega in romarskega. A še bolj pot osvetlijo zgodbe o ljudeh, s katerimi si avtor na kratko ali za dolge tedne deli pot. Ti sopotniki so mu tudi izhodišče za odkrivanje splošne ameriške stvarnosti. Prek popotnih tovarišev, mest ob poti in ljudi, ki jih srečuje v njih, plast za plastjo razkriva tako imenovano resnično Ameriko. In predvsem je pot humoren, a iskren zapis osebnega doživljanja te dolge, divjinske poti, ki odgovarja na mnoga zasebna vprašanja. Kako je mogoče, da te žena spusti za pol leta na takšno dogodivščino? Kaj vse se dogaja s pohodnikom, če je tako dolgo sam in globoko v naravi? Kaj, če mu dolgo dela družbo mlada in bistra sopotnica?

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam