Festival Izrekanja

Festival Izrekanja, ki je lani doživel premierno izvedbo, se v letu 2019 vrača obogaten z lanskoletnimi izkušnjami in v Celje ob koncu poletja prinaša izbor vrhunskih pesniških performerjev in domovine in tujine.

Če smo v prvem letu predstavljali slam poezijo, bo v drugem letu v fokusu preplet poezije in glasbe. Festival bo raziskoval in predstavljal prostore med besedo in glasbo, med tišino in zvokom. V letošnjem letu smo osrednjemu delu festivala dodali še spremljevalni program, ki predstavlja domače pesnike in tiste tuje pesnike, katerih nastop je manj performativen, bolj »klasično« pesniški, a bogati in širi prisotnost vrhunske poezije na festivalu.

 

V OSREDNJEM delu bomo v treh večerih doživeli:

ČETRTEK, 29. AVGUST 2019, OB 19.30
Pesnica Ljuba Jakimčuk (Ukrajina) in pianistka ter citrarka Olesja Zdorovetska (Ukrajina/Irska) bosta odprli festival s performansom Such People Are Called Naked/ Takšnim pravijo: golI. 
V nadaljevanju večera bomo priča koncertni izvedbi slovenski pesnikov v izvedbo vrhunske slovenske zasedbe Klarisa Jovanović in Della SeGodba. Koncert so naslovili Stihoglasne.

• PETEK, 30. AVGUST 2019, OB 19.30
Drugi večer festivala bo francosko obarvan. Odprl ga bo izjemni francoski pesnik in performer, francoska pesniška legenda in osrednji gost festivala, Marc Delouze. Na odru se mu bosta pridružila slovenski pesnik Peter Semolič in harmonikar Jure Tori. 
Tudi drugi večer bomo zaokrožili s koncertom. Slovenski igralec Brane Završan bo v družbi izjemnih glasbenikov predstavil avtorski projekt poslovenjenih šansonov Jacquesa Brela z naslovom Brel 40.

• SOBOTA, 31. AVGUST 2019, OB 20. URI 
Festival bomo sklenili z nadzemeljsko pesniško-zvočno ekstazo. Pesnik in performer Bardthesque Jacques, basist Joshua Dellaert in pianist Bas Bulteel, vsi Belgijci, tvorijo nepozaben kolektiv [ten a.dem], ki bo pretresel in navdušil vse prisotne.

 

Kot že rečeno, letošnja Izrekanja prinašajo tudi SPREMLJEVALNI program:

• SOBOTA, 24. AVGUST 2019, OB 10. URI
Prva festivalska matineja: o poeziji z dr. Zoranom Pevcem. S priznanim celjskim pesnikom, letošnjim prejemnikom srebrnega celjskega grba, se bodo o poeziji pomenkovali mladi pesniki z Gimnazije Celje-Center. Dogodek na terasi Kavarne Miško Knjižko bo spremljala glasba.

• SREDA, 28. AVGUST 2019, OB 20. URI
Irski večer s pesnikom Ciaranom O'Driscollom in glasbo dua Y&M . Večer bo na terasi Kavarne Miško Knjižko.

• SOBOTA, 31. AVGUST 2019, OB 10. URI
Druga festivalska matineja: uprizoritev pesnitve Katje Gorečan Trpljenje mlade Hane. Predstava v izvedbi dijaške gledališke skupine Središče Gimnazije Celje-Center, katere režiser in avtor dramatizacije je Aljaž Primožič. Predstava je na letošnjem državnem srečanju mladinskih gledaliških skupin Vizije prejela zlato priznanje. Predstava bo v Narodnem domu.

 

Tudi letos bomo izvedli tridnevni pesniški masterclass za mlade, ki ga bo vodil osrednji pesniški gost Marc Delouze.

 

Vabljeni!

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam