skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Albert Sirk

Albert Sirk

13.  september 1947 – Umrl je celjski akademski slikar Albert Sirk, slikar morja iz Celja, rojen 26. 5. 1887 v Sv. Križu pri Trstu.
"Obraz odprt razgiban kakor morje,
širokih pleč kot skala je maestro,
življenje mu je dobesedno pestro,
poglejte ga, priznajte, kakšen šior je!"

(Tako je opisala Alberta Sirka Meta Rainer. Srečala sta se v Zaječarju leta 1941, kjer so si pregnani Slovenci organizirali skupno kuhinjo.)

Jožinov Berto, kot so mu po domače rekli v njegovi rojstni vasi v Sv. Križu pri Trstu, se je rodil 26. maja 1 887. Leta 1929 je s težkim srcem zapustil svoje drage kraje, ki so ostali s svojim življenjem in okoljem osrednja točka njegovega nadaljnjega življenja in dela. V slovenskem slikarstvu skoraj ne poznamo primera takšne notranje povezanosti umetnika s svojim rojstnim krajem. Bil je pravi slikar morja, mornarjev in ribičev. V svojih delih je združeval sončno vedrino morja in kraševske žilavosti svoje domačije. Ko je pred naraščajočim fašizmom pobegnil v Slovenijo, je prvotno služboval v Sv. Lenartu v Slovenskih goricah in šele zadnjih deset let je preživel v Celju, kjer je poučeval risanje na celjski gimnaziji in kmalu postal ena od osrednjih umetniških osebnosti v Celju. Dozorel in razvil se je v samosvojega slikarja. Čeprav je v tem času nastalo nekaj lepih sončno zelenih vedut, je ostal zvest morju. S svojimi primorskimi prijatelji "dalmatinskimi Robinzoni" je načrtoval svoja vsakoletna potovanja v Dalmacijo in v Makedonijo, kjer je iskal navdiha in neutrudno slikal. V občutene slike morja, polne razpoloženja in bogastva barv, je vnesel vse svoje romantično hrepenenje po svetu svoje mladosti. Z intenzivnim opazovanjem je doživljal vzdušje mirnega jutra, vročega poldneva in nevihtnega popoldneva. Njegova dela izžarevajo bogastvo barv, ki jih je nanašal hlastno in krepko. Kadar je ustvarjal spontano, so nastala njegova najboljša dela. Poznamo pa ga tudi kot ilustratorja, karikaturista in risarja. Albert Sirk je umrl 13. septembra 1947 in je pokopan na celjskem mestnem pokopališču.

Povzeto po zloženki k razstavi, ki jo je pripravila Tatjana Kač v Osrednji knjižnici Celje leta 1992, uporabljen vir: B. Goropevšek, Zgodilo se je v Celju,http://ook.knjiznica-celje.si/zgodilo/alberts.htm

Priporočamo še:

Kirn, A., Marinist Albert Sirk : diplomsko delo / Alenka Kirn. – Ljubljana, 2006.

Albert Sirk, uredila Alina Carli s pomočjo Giulie Giorgi, Trst : Založništvo tržaškega tiska, 2015.

Celjski akademski slikar Albert Sirk (26. 5. 1887- 13. 9. 1947)

Hrani: Osrednja knjižnica Celje (Fotografija originala, ki jo hrani F. Štolfa.)

Celje v zimi (Celje), 1938

Hrani: Delniška družba, GoricaAddress

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam