skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Alma M. Karlin

Alma M. Karlin

12. oktober 1889 –V  Celju se je rodila pisateljica in popotnica Alma Maksimilijana Karlin, umrla 14. 1. 1950 v Pečovniku pri Celju.
 Rojena je bila v Celju slovenskima staršema, oče Jakob je bil upokojeni major avstro-ogrske vojske, mati Vilibalda, rojena Miheljak, je bila učiteljica na nemški dekliški šoli v Celju. Zaradi zdravstvenih težav je neredno obiskovala osnovno šolo, zaradi mamine obsedenosti s spodobnostjo pa je morala prestati tudi naporno ortopedsko zdravljenje. Pri enajstih letih je v sebi odkrila nadarjenost za tuje jezike, pri osemnajstih je opravila državni izpit iz francoščine, leto kasneje še iz angleščine – kar ji je omogočilo samostojno poučevanje obeh jezikov.

Provincialno mestece, zapleteno v nacionalne spore, je bilo pretesen okvir za njeno odprtost in naravno radovednost, zato se je jeseni l. 1908 preselila v London. Zaposlila se je v prevajalskem uradu, ob delu pa je spoznavala azijske kulture in se učila še španščine, italijanščine, ruščine, danščine, norveščine in švedščine ter zasebno učenje teh jezikov kronala z diplomami iz osmih na Royal Society of Arts leta 1914. Ob izbruhu prve svetovne vojne se kot avstrijska državljanka v Londonu ni počutila dobro, zato se je umaknila na Norveško in Švedsko, spomladi leta 1918 pa se je vrnila v Celje. Odprla je jezikovno šolo in se pripravljala na potovanje okoli sveta, za katerega se je odločila med bivanjem v Skandinaviji.

Več: http://www.celjskozasavski.si/osebe/karlin-alma-maksimilijana/2/

Ostali viri:
http://www.almakarlin.si/
https://www.pokmuz-ce.si/alma3d/index.php
http://sl.wikipedia.org/wiki/Alma_Maksimiljana_Karlin
http://www.teozofija.info/Biografija_Karlin.htm
Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam