skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Ignac Orožen

Ignac Orožen

30. januar 1819 - V Laškem se je rodil Ignac Orožen, zgodovinar, kronist in avtor znamenite Celske kronike. Umrl 13. 4. 1900 v Mariboru.

Zgodovinar, stolni prošt in apostolski protonotar Ignacij Orožen je bil sin laškega tržana in trgovca Ignacija Orožna in Marije roj. Ramšak. Po gimnaziji v Celju je študiral filozofijo v Gradcu, teologijo v Celovcu in bil l. 1842 posvečen. Bil je kaplan v Žalcu in v Celju, župnik v Mozirju, nadžupnik pri sv. Križu v Rogaški Slatini, v Mariboru pa stolni kanonik, stolni dekan in stolni prošt. Bil je škofijski šolski nadzornik, ravnatelj semenišča, predaval je na bogoslovnem učiteljišču o cerkveni umetnosti. Bil je član štajerskega deželnega šolskega sveta in ravnatelj ordinariatske pisarne. Leta 1891 ga je papež imenoval za apostolskega protonotarja.

Ignacij Orožen sodi med ugledne slovenske zgodovinarje. Vodil je farne kronike v krajih službovanja ter se zanimal za umetnostne in zgodovinske spomenike. V Celju je dal vzidati 16 rimskih spomenikov v steno farne cerkve. V Mariboru je preprečil rušenje stolnice. Ko je iskal zgodovinske podatke o Jurkloštru, se je v graškem Joanneumu srečal s kustosom numizmatičnega in antičnega kabineta Wartingerjem. Ta ga je spodbudil k zgodovinskemu delu in ostal vse do smrti njegov mentor. Orožen je sodeloval tudi z drugimi strokovnjaki iz Gradca: strokovnjakom za epigrafiko in numizmatiko Knablom, deželnim konservatorjem Grausom in direktorjem arhiva Zahnom. Vse našteto je Orožna opogumilo, da je ovrgel začetne pomisleke in začel pisati zgodovinske prispevke.

Prvo Orožnovo zgodovinsko delo »Celska kronika« vsebuje strogo kroniko s pomanjkljivim citiranjem virov, pojave iz narodnega življenja, navedbe celjskih škofov, župnikov, vikarjev, kaplanov, imenik v Celju rojenih duhovnikov, popis celjskih okrožnih glavarjev, sodnikov, županov in napise starih rimskih spomenikov. Zadnji tematiki je Orožen kasneje dodal še dve krajši razpravi.

Več: http://www.celjskozasavski.si/osebe/oro%C5%BEen-ignacij/137/

Ostali viri:

http://ook.knjiznica-celje.si/zgodilo/IgnacOrozen.htm

http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi397210/

Dostop do digitaliziranih del Ignaca Orožna objavljenih v Digitalni knjižnici Slovenije. Projekt digitalizacije in objavo uredila Osrednja knjižnica Celje.

http://www.dlib.si/results/?query=%27keywords%3dIgnacij+Oro%C5%BEen%27&ftype=knjige&pageSize=100

OROŽEN, Ignacij

Rojen: 30. januar 1819, Laško

Umrl:  13. april 1900, Maribor

Vir: http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-0IR7V0ZY/8195cdd9-bcda-4c1e-9031-f5ffe4882fa2/PDF

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam