skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Vpad Turkov

Vpad Turkov

2. oktober 1473 – Vpad Turkov na celjsko območje
Težave, ki sta jih v 15. stoletju prinašala novi gospodarski in politični razvoj na stari celini, je še dodatno povečala turška nevarnost. Že leta 1408 so Turki pri Metliki prvič vpadli v katero od slovenskih dežel, že 1415 pa kar dvakrat na Štajersko. Toda razmere so se hitro umirile. Ko pa so si 1463 Turki podredili Bosno, so se razmere močno zaostrile. Že leta 1469 so Turki pri Metli ki ponovno vpadli na Kranjsko in s tem se je začela dolga doba turških vpadov, ki so našim deželam povzročili ogromno škode.  
Leta 1472 so ponovno vpadli na Štajersko in povzročili ogromne škode med Mariborom in Ptujem. Če so v tem letu še prizanesli Celju in okolici, je bilo leto kasneje že povsem drugače. Tokrat se je zgodilo prvič, da je turški napad zajel vse tri notranjeavstrijske dežele (Kranjsko, Koroško in Štajersko). Že 23. 9. 1473 so Turki prodrl i mimo Žužemberka in Trebnjega proti Ljubljani, ki so se ji izognili, saj jim je bil cilj opleniti še nedotaknjene predele na Koroškem. Po treh dneh vpada so se nepričakovano pojavili pred Železno Kaplo, kjer so jih pričakali slabo oboroženi branitelji. Turki so bili močnejši in začelo se je plenjenje koroških vasi in trgov, ki je trajalo vse do konca septembra. Ko so oplenili Koroško, so se začeli v dveh skupinah vračati skozi Štajersko, »opremljeni« z okoli 2000 ujetniki, vsakovrstno živino in s to vori obloženimi konji, mimo naših krajev, proti jugovzhodu.
Kako se je množica Turkov in ujetnikov pomikala mimo Celja, nam nazorno prikaže Ignac Orožen v Celski kroniki (glede števila ujetnikov močno pretirava), ki pravi: »1473 so se Turki iz Koroškega na spodno Štajarsko vsuli, ino so pervi dan v Slovengradcu prenočili. Od tod jih je šla ena truma čez Vitanje na Konjice, kjer so si v farofu kosilo kuhali; druga truma s vjetimi kristjani se je pa skoz hudo luknjo v šaleško dolino privalila, je šušta nski grad razsula ino potem v saboto 2. oktobra od 8mih sjutre do 4rih popoldne s 8000 vjetih kristjanov v nepretergani versti mimo Cela šla. Obe trumi ste potem v Šentjurju pod Rifnikom prenočile.«

mag. Branko Goropevšek

Več na povezavi: http://ook.knjiznica-celje.si/zgodilo/Turki.htmAddress

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam