Cesar Franc Jožef: miti in resnica

Cesar Franc Jožef: miti in resnica

Avtor: Katrin Unterreiner
Založnik: Karantanija, 2010
Zvrst: biografija
Priporoča: Knjižnica Slovenske Konjice

Knjiga o zasebnem življenju cesarja Franca Jožefa, ki je avstrijski monarhiji je vladal 68 let, bo pritegnila tudi za zgodovino manj zainteresirane bralce. Kdo je bil človek, ki so ga od malih nog usposabljali za voditelja, ki je z osemnajstimi leti zavladal cesarstvu s 56 milijoni prebivalcev in se kmalu nato poročil z ekstravagantno lepotico Elizabeto, med ljudstvom priljubljeno Sisi? Kako se je soočil z nemiri, ki jih je prinesla pomlad narodov in kako s spopadi med ženo in materjo? Cesar Franc Jožef je bil v prvi vrsti politik, marljiv in delaven, skromen človek. Vstajal je zgodaj, dan pa je imel strogo organiziran do zadnje minute. Za obleke in dvorno razkošje mu ni bilo mar. Morda je bil najsrečnejši na stara leta, ko je lahko vnukom izkazoval ljubezen in naklonjenost, za katero so bili prikrajšani njegovi otroci.

Odlomek iz knjige

"Valerija je v svoj dnevnik zapisala: Otroci so njegovo največje veselje – Elli na ljubo se je valjal celo po podu. Valerija je bila skoraj ljubosumna, ker si je vedno želela takšnega očeta, kakršen takrat še ni mogel biti. Njeni otroci se niso bali cesarskega starega očeta ali imeli prevelikega spoštovanja do njega – bili so sproščeni, ukazovali so mu, in Valerija je opazila, da mu je bilo prav to v veliko veselje. V svojem dnevniku je zapisala: Tako zelo me je žalostilo in kljub temu nisem mogla spremeniti, da je druženje z očkom zame prisila kot z najbolj tujim človekom. Zdi se, da otroci ti občutijo veliko manj in so z njim bolj zaupni, kot sem bila jaz kadar koli. Franc Jožef je pod materinim vplivom izpustil priložnost, da bi zgradil prisrčen odnos s svojimi otroki. Pri vnukih se je trudil, da bi nadoknadil zamujeno."

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam