Črna

Črna

Avtor: Helena Cestnik
Založnik: Sanje, 2012
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Laško

Črna je zgodba o drugačni deklici, pozneje v romanu mladi ženski, zaznamovani z barvo svoje polti; rodila se je romskima staršema in bila kot dojenčica oddana v sirotišnico v Šutki, skopskem predmestju. Kljub življenju z ljubečima posvojiteljema ji črna barva njene polti velikokrat predstavlja bolečino, saj je v najranljivejših otroških letih zaradi nje predmet posmeha in tarča zbadljivk. Ko dekletce odraste, zbere moč in pogum poiskati svoja roditelja in odpotuje iz Slovenije v Makedonijo … Tako se ob usodi Črne v romanu spletajo še zgodbe njenih pravih, romskih staršev, brata, sestre – njene druge družine. Črna je roman o tem, kako pod svetlo ali temno poltjo teče kri enake barve, o iskanju identitete, o kulturnih in socialnih razlikah različnih družbenih okolij, o življenju na Balkanu, pa tudi o pisateljskem poklicu in lepoti literature, ki je lahko eno izmed zdravil za ranjeno dušo.

Odlomek iz knjige

Balkan-express je prevozno sredstvo med dvema svetovoma, je vez med preteklostjo in sedanjostjo, med Sonjo in Simono, ugnetenimi strastmi in uresničenimi sanjami. Vse to na poti od sebe k sebi v sopotniku nevidnem oprtniku tovori Črna, ženska s tremi imeni. Resda se oprtnica kdajpakdaj zareže vanjo do bolečin, a če jih – bolečine – prekrije s svetlimi mislimi, ve, da je bogatašinja: v njej se kvasi dvoje izročil, slovensko in romsko.

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam