Donava

Donava

Avtor: Pavao Pavličić
Založnik: Goga, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mozirje

Avtor je eden najbolj prepoznavnih hrvaških pisateljev. Znan je po romanih, za katere je značilno prepletanje žanra fantastike z elementi detektivskega romana. Donava je dokumentaren roman o široki srednjeevropski reki, ki povezuje Alpe s Črnim morjem. Pavličić je ob njej preživljal mladost, poslušal zgodbe o njej in napisal lirično meditacijo o reki in življenju o njej. Donavo spremlja skozi vse mesece v letu: od trdno zamrznjene reke, ki služi kot most do drugega brega, do prvih pogumnih kopalcev in rečnega prometa v zgodnji pomladi, živahne poletne kopališke in ribiške sezone ter postopnega jesenskega umirjanja. Ob tem opisuje spreminjanje Donave tudi v zgodovinskem smislu. Donava ni samo pripoved o neki reki, temveč tudi oris etnološkega, zgodovinskega in družbenega vidika življenja v Podonavju.

Odlomek iz knjige

Donava je čista reka, ona vrača vse, še posebej utopljence. Vrne jih nam, ker nekdo jih mora sprejeti. In mi jih sprejemamo. Ko s hriba zagledamo nenavaden panj, ki plava po vodi, imamo občutek, da plava naravnost v naše biografije in da bo tam ostal za vedno.

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam