Hotel Zagorje

Hotel Zagorje

Avtor: Ivana Simić Bodrožić
Založnik: Modrijan, 2011
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Pripoved se začne v letu 1991. Devetletna deklica iz Vukovarja s svojim bratom odpotuje na morje, a se njene počitnice ne zaključijo z vrnitvijo v stare šolske klopi. Roman Hotel Zagorje je zgodba o dekličinem odraščanju v sedmih letih izgnanstva, preživetih skupaj z mamo in bratom v sobici z devetimi kvadrati, v prizadevanju za dostojnejše stanovanje in v čakanju na vesti o očetu, ki je ostal v Vukovarju. A Hotel Zagorje ni mračna knjiga. Dekličino odraščanje je stkano iz podobnih doživetij kot vsa odraščanja: nabiranja izkušenj o življenju, oblikovanja osebnosti, sklepanja prijateljstev, mladostnih ljubezni. Knjigi ne manjka ji humorja in ironije ter svežega mladostniškega pogleda na svet. Avtorica je za Hotel Zagorje prejela nagrado za najboljše prozno delo leta 2010.

Odlomek iz knjige

"Pripravljamo kovčke za morje. Prvič v življenju greva z bratom sama. On jih ima šestnajst, jaz devet. Tudi naša soseda Željka gre, ki je leto dni mlajša od mojega brata. Jaz bi ji bila rada podobna in sem vsa iz sebe, ker sta ji moja in njena mama rekli , naj pazi name. Vso noč ne morem zaspati. Na mizici med mojo in bratovo posteljo sta najina potna lista. Luč v sobi je ugasnjena in jaz vprašam brata, ali lahko zlezem k njemu v posteljo. "kaj bova s potnima listoma, če greva samo na morje?" šepnem. "Tata je rekel, naj greva k stricu v Nemčijo, če bo zavrelo," mi odgovori. Sicer ne razumem, kaj naj bi zavrelo, ampak slutim, da je nekaj v zvezi s politiko, ker vsi govorijo samo o politiki. Tudi jaz imam opičko, ki ji je ime Meso, tako kot našemu predsedniku, ker sta si malce podobna. Z bratom si poskušava predstavljati, kako je pri stricu v Nemčiji."

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam