Jugoslavija, moja dežela

Jugoslavija, moja dežela

Avtor: Goran Vojnović
Založnik: Študentska založba, 2012
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mozirje

Knjiga prinaša pogled dobitnika nagrade Kresnik na zadnjo balkansko vojno. Vladan Borojević v Google vtipka ime svojega, v vojni domnevno padlega očeta Nedeljka, nekdanjega oficirja Jugoslovanske ljudske armade, in ugotovi, da je ta živ in nekje na Balkanu. Boleče razkritje, da je oče iskani vojni zločinec, ga požene na pot po Balkanu, da bi našel pobeglega očeta. Ob tem se mu razkrije temna družinska skrivnost. Hkrati ugotovi, kako je razpadla njegova družina in zakaj je razpadel svet, v katerem je ta nekoč živela, in v katerem je ostalo njegovo kruto prekinjeno otroštvo.

Odlomek iz knjige

Odločitev, da se odpraviva v Slovenijo, je bila torej povsem razumska in skrbno premišljena. Kot takšno jo je mama predstavila najprej meni, ki sem s to novico predvsem razočaran spoznal, da poletja v Puli, poletja, ki smo ga z Mariom in Sinišo vse leto nestrpno pričakovali, zame ne bo. Potem jo je predstavila še Danilu in Savi. Govorila je kratko in jasno in delovala je tako odločeno, da se ji niso upirali niti ljudje, ki so svoje goste zaradi prav posebne vrste vljudnosti s silo zadrževali pri sebi.

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam