Northangerska opatija

Northangerska opatija

Avtor: Jane Austen
Založnik: Miš, 2011
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Roman nas popelje v življenje podeželske družbe, ki jo je Jane Austen v vseh svojih delih duhovito in prepričljivo opisovala ter hkrati kritizirala. V romanu Northangerska opatija spremljamo zgodbo sedemnajstletne ljubiteljice grozljivih romanov, Catherine Morland. Družinski prijatelji povabijo Catherine za nekaj tednov v zdravilišče Bath. Tam spozna brata in sestro, Johna in Isabello Thorpe. John, nekoliko robat in glasen mladenič, se začne zanimati za Catherine, a njeno srce se vname za Henryja Tilneya. Catherine je presrečna, ko jo Henryjev oče povabi, naj se jim za nekaj pridruži na njihovem domu, v Northangerski opatiji. Dekle pod vtisom romanov, ki jih tako rada prebira, pričakuje, da bo starodavna opatija polna skrivnosti. Hkrati je vesela, da se bo lahko zbližala z Eleanor Tilney, Henryjevo mlajšo sestro, in da bo lahko v Henryjevi bližini. Med bivanjem v opatiji razočarana ugotovi, da romani, ki jih bere, niso odsev pravega življenja. Spozna hinavščino, pa tudi prijateljstvo in ljubezen.

Odlomek iz knjige

"Takšna je bila Catherine Morland pri desetih letih. Pri petnajstih letih se je vtis že popravljal; začela si je kodrati lase in hrepeneti po plesih; polt se ji je izboljšala; ker se je malo poredila in dobila nekaj barve, so bile njene poteze mehkejše, njene oči so postale živahnejše, njena postava pa polnejša. Ljubezen do umazanije se je umaknila nagnjenju do lišpanja; in postala je tako čista kot tudi pametna; zdaj je včasih že doživela zadovoljstvo, da je slišala očeta in mater pripomniti kaj o tem, kako se je izboljšal njen videz. »Catherine raste v prav prikupno dekle, - zadnje čase je že skoraj čedna,« so bile besede, ki jih je tu in tam ujela; kako rada je to slišala! To, da je videti skoraj čedna, naredi dekletu, ki prvih petnajst let svojega življenja ni bilo preveč lepo, večje veselje, kot pa ga lahko tista, ki je bila lepotica že od zibelke, sploh kdaj doživi."

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam