Severnica nad Olimpom

Severnica nad Olimpom

Avtor: Jelka Ovaska
Založnik: Mladinska knjiga, 2011
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Velenje

Leposlovni prvenec dolgoletne prevajalke odličnega finskega pisatelja Arta Paasilinne je prijetna osvežitev na področju slovenskega ljubezenskega romana. Zgodba predstavlja dva junaka v zrelih letih, oba že upokojena, ki želita od življenja nekaj več. Ovdoveli temperamentni grški podjetnik Spiros, nekdaj velik ženskar in ljubimec, ki mu moška moč počasi ugaša, ter čustvena in v svoji duši precej bolj mirna ločena finska profesorica Aino se spoznata preko dopisovanja po elektronski pošti. Intenzivnost in čutnost njunih pogovorov se stopnjuje in pušča bralca v nenehnem pričakovanju. V drugem delu romana se junaka srečata v romantični Provansi, kjer želita preživeti nekaj skupnega časa in se bolje spoznati. Njuno druženje je vsekakor več, kot sta oba pričakovala, je polno novih spoznanj in doživetij, saj erotiko in ljubezen dojemata popolnoma različno in zaradi tega čustveno telesni vrtinec kar traja in traja.

Odlomek iz knjige

Spiros je imel torej tri velike ljubezni. Na prvem mestu je bila Grčija, na drugem njegova oboževana Atena in takoj za njo vse godne ženske, še posebej tiste z razkošnimi oblinami. Politika ga ni zanimala, to mu je vcepil že babá, ki je bil velik patriot in je vse Angleže imel za tatove, ker so iz njegove Grčije odpeljali najlepše stvaritve antike. Z očetom sta uspešno preživela Italijane, Nemce, povojne komuniste z državljansko vojno, monarhijo, oblast vojne hunte, kateri je oče edini nadvse vestno plačeval davke, saj se s polkovniki ni kazalo šaliti. Spiros pa je po njegovi smrti mirno jadral po vodah zdaj levih, zdaj desnih tokov. Za razširitev svojih poslov je moral pogosto mešetariti z drahmami in nato z evri, seveda pod mizo. A kljub temu je zanj Grčija ostala sveta domovina.

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam