Soba

Soba

Avtor: Emma Donoghue
Založnik: Mladinska knjiga, 2011
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Jack je ravno dopolnil pet let. Pripoveduje nam o življenju z mamo v Sobi. Počasi mu mama začne razkrivati skrivnosti. Da svet, ki ga vidita na Televiziji, ni v celoti izmišljen. Da so še drugi ljudje poleg njiju in njunega nočnega obiskovalca, pred katerim ga je mama skrivala v Omari. In da morata najti pot iz Sobe. Samo Jacku lahko uspe, zato začneta vaditi. Življenje Zunaj je povsem drugačno, prilagajanje je težko. Jack je prav poseben petletnik z za svojo starost nadpovprečnimi jezikovnimi in matematičnimi sposobnostmi. Vendar se je rodil v Sobi in je bil vse svoje življenje le v stiku z mamo, ki je nanj zelo pazila. Množica novih informacij, ljudi in velika pozornost medijev so zanj veliko breme. Pisateljica se je vživela v otroško dušo, potrebo po sprejetosti in varnosti, napisala je roman o materinski ljubezni in volji do življenja.

Odlomek iz knjige

"Pri Telovadbi nimava nogavic, ker se bose noge bolj boljše primejo. Danes najprej izberem Tek in obrneva Mizo narobe na Poslo in Gugalnika dvigneva gor in Preprogo na vrh. Tek se greva okoli Posle od Omare do Lučke in po Tleh je črn C. »Lej, za tja in nazaj rabim samo šestnajst korakov.« »Oooo! Pri štirih letih si jih pa osemnajst, ne?« reče Mama. »Kaj misliš, kolikokrat boš danes lahko tekel tja in nazaj?« »Petkrat.« »Kaj pa petkrat petkrat? To bi bilo tvoje najljubše število na kvadrat.« Krate štejeva na prste in jaz jih preštejem šestindvajset, Mama pa pravi, da je petindvajset, in preštejem še enkrat in imam tudi jaz petindvajset. Mama me gleda na Uro. »Dvanajst!« zakriči. »Sedemnajst! Krasno ti gre.« Diham že uf, uf, uf. »Hitreje!« Tečem še bolj hitrejše kakor Superman, kadar leti."

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam