Spremenljiva oblačnost

Spremenljiva oblačnost

Avtor: Carmen Martín Gaite
Založnik: Modrijan, 2011
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Knjigo »Spremenljiva oblačnost«, španske pisateljice Carmen Martin Gaite, je vredno prebrati iz več razlogov. Prvi je gotovo ta, da je pričujoči roman prvo prevedeno delo te avtorice v slovenščino. V knjigi je skozi vsebino čutiti veliko poznavanje svetovne književnosti, zgodovine in umetnosti. Junakinji v romanu sta psihološko razčlenjeni, pred nami pa se odvija življenje stkano iz neštetih drobcev, sestavljenih v celoto. Prijateljici iz otroštva, Mariane Leon in Sofie Montalvo, se po mnogih letih ponovno srečata. Mariane je neporočena psihiatrinja, njena prijateljica Sofia pa mati treh otrok. Obe sta nezadovoljni, osamljeni in nesrečni. Skozi pisma, ki si jih pišeta, se pred nami plete njuna preteklost in sedanjost. Pisateljica je dobila za svoja dela številna priznanja in nagrade, med drugimi tudi državno nagrado za špansko književnost.

Odlomek iz knjige

" Draga Sofia! Vedela sem, da se mi bo zgodilo, kar se mi dogaja, a si nisem mislila, da tako kmalu. Ne prenesem samote, ne prenesem, bojim se je. Silvijina hiša se težko zgrinja nad menoj, in ko stopim iz nje, nisem zmožna, čeprav je lepo vreme in se sprehajam po vasi in okolici, najti čara v ničemer niti se povezati s pomladjo, naravo in ljudmi. Čeprav so tu ljudje zelo prijazni in komaj čakajo, da bodo lahko pokramljali. Vstopiš v bar ali kakršen koli lokal, postrežejo ti z zalogajem sipe na plošči ali ocvrtih ribic in kmalu potem opaziš, da bi se lahko počutil kot doma in da ti poleg tega nihče ne bo postavil vsiljivega vprašanja, da te opazujejo preprosto takšnega, kakršen si v tem trenutku, ženska srednjih let, ki sedi za točilno mizo tako kot oni, in ni pomembno, od kod prihaja niti kakšno življenje vleče za seboj. Kriva sem sama in prav to me spravlja v bes. Kot bi imela zapah čez vrata, skozi katere bi rade vstopile besede in izrazi drugih, da bi mi vzbudili radovednost, mi dali nekaj topline."

Address

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Opening hours

Monday to Friday:
8:00–19:00
Saturday:
8:00–13:00
July-August
Monday to Friday:
8:00–19:00

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam