skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Izrekanja 5 - Krzysztof Siwczyk (POL) in Tori Tango (SLO, AUT, ARG)

Izrekanja 5 - Krzysztof Siwczyk (POL) in Tori Tango (SLO, AUT, ARG)

V svoji peti preobleki festival Izrekanja ohranja zvestobo svojemu osnovnemu poslanstvu - na oder v lapidariju prinašati vrhunsko poezijo in v njenem objemu prepletati perspektivne in vrhunske, domače in tuje avtorje ter izvajalce.

Osrednji pesniški gost letošnjega festivala je poljski pesnik Krzysztof Siwczyk (rojen 1977), ki je tudi literarni kritik, občasni igralec in avtor 16 pesniških zbirk, pesniškega pamfleta Długie dno in razprave o literarni kritiki. Njegove pesmi so bile objavljene v vseh pomembnih literarnih revijah doma in v tujini (Nemčija, Slovenija, Slovaška, Kanada, Francija, Češka, Bolgarija ...), vključene pa so tudi v pet domačih in tujih antologij, med drugim v slovensko antologijo novejše polsje poezije Aklop (LUD Šerpa, 2005). Odigral je tudi naslovno vlogo v celovečernem biografskem filmu Lecha Majewskga Wojaczek. Za vlogo, v kateri je upodobil polsjkega pesnika Rafała Wojaczka, je bil leta 2000 nominiran za nagrado Evropske filmske akademije. Nastopil je tudi v filmu Bluesmani in medgeneracijskem projektu Czuje głód (Lačen sem), film Widalony (Izgnani), v katerem je odigral glavno vlogo, pa je premiero doživel na Era New Horizons v Wrocławu. Od leta 2000 je član Evropske filmske akademije in Društva poljskih pisateljev. Je kolumnist za časnika Polityka in Gazeta Wyborcza, njegove recenzije pa so objavljene tudi na spletnem portalu Polytika. Zaposlen je na založbi Instytut Mikołowski, kjer ureja književno zbirko in literarno revijo Arkadia. Živi v Gliwicah.

Glasbeni del večera bo pripadel zasedbi Tori Tango.
Harmonikar Jure Tori je v več kot petnajstih letih solistične kariere že ustvaril zavidljiv glasbeni opus, svojo ustvarjalno zrelost pa je izkazal tudi z avtorskim tangom, ki ga izvaja z zasedbo Tori Tango – gre za samosvojo različico tanga, za katero so značilni pestrost žanrskih prijemov, ritmični preobrati pa tudi tehnično natančna izvedba. Skupina, ki jo poleg Torija sestavljajo še kitarist in pevec Matjaž Stošić, violinist Kurt Bauer ter basist Ewald Oberleitner, je pozornost vzbudila že s svojim prvim albumom For One Touch (Klopotec, 2016), ki je z izvirnim pristopom do ustaljenih obrazcev obveljal za prvo povsem avtorsko tango glasbo pri nas.

Lani je zasedba, ki sta se ji medtem pridružila še argentinska pevka Gabriela Alarcón in slovenski beatboxer Murat, prej omenjeno poetiko še nadgradila z albumom Respirando. Na njem je deset avtorskih skladb, katerih zvočna podoba se plasti od Astorja Piazzole pa do pokrajin skupine Gotan Project.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam