skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Medknjižnična izposoja

Ne najdete želenega gradiva, ker je trenutno izposojeno ali ga sploh nimamo?

Kot član Osrednje knjižnice Celje lahko pri nas naročite medknjižnično izposojo iz drugih slovenskih knjižnic ali iz tujine.

Če niste član Osrednje knjižnice Celje, pa ste v našem katalogu našli primerno gradivo, se lahko obrnete na svojo splošno ali visokošolsko knjižnico, ki nam bo posredovala naročilo – naša knjižnica gradivo z medknjižnično izmenjavo posodi vsem drugim slovenskim knjižnicam.

Medknjižnična izposoja je plačljiva storitev knjižnice, ki je namenjena predvsem izmenjavi strokovnega, študijskega gradiva. Za končne uporabnike je po posebnem dogovoru brezplačna tista medknjižnična izposoja, ki se zanje izvede med splošnimi knjižnicami na celjskem območju.

 

Pred naročilom   

  • Preden se odločite za naročilo, temeljito preverite ponudbo naše knjižnice in izkoristite možnost rezervacije prostih in izposojenih izvodov.
  • Izkoristite posvet s knjižničarji, ki vam morda lahko poiščejo, ponudijo in svetujejo še kaj drugega.

 

Kako člani knjižnice posredujete naročilo za medknjižnično izposojo?   

Ob posredovanju naročila za medknjižnično izposojo se obvežete, da boste:

  • pri uporabi gradiva dosledno spoštovali avtorske in sorodne pravice,
  • poravnali stroške, ki bodo nastali z medknjižnično izposojo,
  • vrnili gradivo pravočasno in nepoškodovano.

 

FAQ - Pogosta vprašanja o medknjižnični izposoji:

Za katero gradivo lahko naročim medknjižnično izposojo?
Sprejemamo naročila za strokovno, študijsko, učno gradivo, ki ga dobavitelji izposojajo na dom, ter za članke in dele publikacij, za katere lahko naročimo kopije ali elektronske kopije. Pri tem upoštevamo in spoštujemo avtorsko zakonodajo.
V kolikšnem času lahko pričakujem naročeno?
Storitev medknjižnične izposoje deluje v knjižnicah od ponedeljka do petka. Vaša naročila posredujemo dobaviteljem isti delovni dan, če jih prejmemo do 14. ure. Izbiramo dobavitelje, s katerimi najbolje sodelujemo in se hitro odzivajo. Običajna dobava iz Slovenije traja 3 – 4 delovne dni.
Ali lahko umaknem svoje naročilo?
Preklic naročila je možen, če nam dobavitelj še ni odposlal gradiva, če stroški še niso nastali. Za odpošiljanje prošnje za preklic uporabite Mojo knjižnico.
Kako bom obveščen o dospetju naročenega gradiva, zapletih?
O dospetju naročenega gradiva vas Osrednja knjižnica Celje obvesti na način, ki ste ga določili v naročilu (po telefonu ali na vaš elektronski naslov). Za ta obvestila zaradi prihranka časa ne uporabljamo klasične pošte.
Kje prevzamem in plačam naročeno, kam vrnem?
Naročeno gradivo prevzamete, plačate in vrnete kar v izposoji knjižnice Celje. Za vračilo gradiva drugih knjižnic ne morete uporabiti knjigomata za samostojno vračanje.
Ali lahko gradivo pri dobavitelju osebno prevzamem?
Izjemoma in po posebnem predhodnem dogovoru medknjižničnih služb je pri nekaterih dobaviteljih na Celjskem možno gradivo osebno in brezplačno prevzeti.
Za koliko časa dobim gradivo iz drugih knjižnic?
Izposojevalne roke določajo dobavitelji (gl. katalog COBISS/OPAC). Ker gradivo prispe po pošti in ga vrnemo po pošti, je njegova razpoložljivost nekoliko krajša. Naša knjižnica dobaviteljev rok skrajša za dva delovna dneva. Rok vrnitve, ki ga morate upoštevati, je zapisan na dobavnici, ki jo prejmete z gradivom. Kopij vam ni treba vračati.
Kako je s podaljšanji izposojevalnih rokov medknjižnične izposoje?
Medknjižnična izposoja in izposoja iz naše knjižnice sta dve ločeni storitvi, zato morate posebej podaljšati izposojni rok gradiva Osrednje knjižnice Celje in posebej roke gradiva, ki ste ga prejeli iz drugih knjižnic.
Slovenske knjižnice običajno podaljšajo izposojevalni rok medknjižnično izposojenemu, če gradivo ni rezervirano ali zelo iskano. Število možnih podaljšanj je različno. Za medknjižnično podaljšanje zaprosite pravočasno, a ne prezgodaj. Priporočamo dan ali dva pred iztekom roka vrnitve. Za podaljšanje zaprosite prek Moje knjižnice - Odprta naročila ali na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Novi rok vrnitve bo viden v naslednjih dneh v Moji knjižnici in o njem ne boste še posebej obveščeni. Preverite ga sami in vrnite gradivo, če podaljšanje ni uspelo.
Ali lahko naročim gradivo, ki se ne izposoja na dom?
Ne, knjižnica ne naroča gradiva, ki je namenjeno čitalniški rabi ali ima drugače omejeno dostopnost. Če se izjemoma sami dogovorite za izposojo, gradivo izposodimo samo v našo čitalnico.

 

Delovni čas in letni urnik medknjižnične izposoje

Če letni načrt knjižnice ne predvidi drugače, medknjižnični servis Osrednje knjižnice Celje deluje po urniku:

Od ponedeljka do petka od 8.00–14.00.
24. in 31. decembra od 8.00–12.00

 

E-pošta za medknjižnične zahtevke, telefonske informacije, faks

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
+386 3 426 17 29
Faks +386 3 426 17 11

 

Odgovorna oseba za medknjižnično izposojo

Tatjana Klarer Kramer
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
+386 3 426 17 26

 

Datoteke:

Dogovor o izvajanju brezplačne meknjižnične izposoje za člane knjižnic celjskega območja

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam