skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Darovi knjižnega gradiva

Osrednja knjižnica Celje od posameznikov ali ustanov prejema gradivo v dar. S sprejetjem knjižnih in neknjižnih darov se knjižnica ne zaveže k uvrščanju gradiva v svoje zbirke. Izbor opravi samostojno, na podlagi strokovne presoje in skladno s svojo nabavno politiko.
Če donator knjižničnega gradiva pogojuje donacijo s posebnimi pogoji glede obravnave in uporabe gradiva, na pobudo donatorja o njih odloči vodstvo knjižnice in jih potrdi s pisnim dogovorom ali pogodbo.
Poleg vključitve darov v knjižnično zbirko lahko knjižnica darove posreduje drugi knjižnici ali zainteresirani ustanovi v okviru obojestranskega dogovora; uporabi darove v projektih promocije branja in bralne kulture; darove zamenja za gradivo drugega ponudnika, ki bolj koristi celovitosti njene knjižnične zbirke ali jih ponudi brezplačno svojim uporabnikom.

 

Pri ravnanju z darovi veljajo v vseh enotah Osrednje knjižnice Celje naslednja pravila:

  • Knjižnica prevzema darovano knjižnično gradivo v svojih prostorih. O drugih načinih prevzema odloča glede na svoje možnosti v vsakem primeru posebej.
  • Darovalec v knjižnici podpiše izjavo, s katero potrdi svoje lastništvo nad darovanim in svoje strinjanje z nadaljnjim ravnanjem knjižnice. Osrednja knjižnica se za dar pisno zahvali in v zahvali potrdi zavezo, da bo neuporabljeno darovano gradivo zamenjala ali ponudila drugim posameznikom ali ustanovam.
  • Knjižnica in darovalec se v primeru darovanja zapuščine posebej pisno dogovorita.
  • Darovano gradivo v knjižnici obravnavajo specializirani bibliotekarji. Do pregleda se dar ohrani in zaščiti v celoti.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam