skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Knjigomati

Osrednja knjižnica Celje uporabnikom celjske enote omogoča uporabo knjigomatov za samopostrežno izposojo in knjigomata za samostojno vračilo gradiva. Gradivo je na knjigomatu možno vrniti tudi izven delovnega časa, praviloma pa ga vendarle vrnemo med delovnim časom celjske knjižnice. Nedelovanje knjigomata za vračanje ne more biti razlog za vaše pritožbe ali reklamacije.

 

Knjigomati za samostojno izposojo

Namenjeni so samostojni izposoji in podaljšanju izposojevalnih rokov. Enega najdete v otroškem oddelku, tri pa pri glavnem izposojevalne pultu na vhodu. Knjigomat za samostojno izposojo uporabljate pravilno, če se v izposojevalni program prijavite s svojo člansko izkaznico in se iz njega po zaključku izposoje tudi odjavite. Za pravilno evidenco je potrebno oboje.

 

Kako si izposodimo gradivo

Po prijavi s člansko izkaznico naložimo na bralno ploščo do tri izvode naenkrat in v desnem stranskem stolpcu opazujemo, če so se vsi naslovi tudi izpisali. Uspešno izposojo spremljajo značilni zvočni signali. Tudi neuspešno transakcijo aparat pospremi z opozorilnim zvočnim signalom. Če se je naloženo gradivo uspešno zabeležilo, ga odstranimo in na bralno ploščo naložimo nove izbrane naslove. V nasprotnem primeru gradivo nekoliko razpremo ali drugače razporedimo; zelo verjetno bomo uspešni.
Postopek polaganja in odstranjevanja ponavljamo, dokler ne registriramo vsega, kar si želimo izposoditi na dom. Na koncu lahko postopek kar zaključimo, lahko pa si natisnemo še potrdilo.

 

Knjigomat za samostojno vračilo

Ta knjigomat je celjska knjižnica postavila v vetrolov in je dostopen tudi izven delovnega časa knjižnice. Za uporabo ne zahteva članske izkaznice. Z enim postopkom lahko vrnete gradivo, ki so si ga izposodili različni člani vaše družine, prijatelji itd. Knjigomat ne omogoča podaljšanj izposojevalnih rokov in ne izpiše evidentiranih terjatev knjižnice. Te informacije dobite v izposoji knjižnice, v Moji knjižnici ali na knjigomatih za samostojno izposojo gradiva.

 

Postopek vračila gradiva v knjigomat

Na tekoči trak za vračanje lahko položimo po en izvod ali en komplet naenkrat (komplet je označen s posebno rumeno nalepko in mora biti ob vračanju popoln). Počakamo, da se vratca v knjigomat spet odpro in postopek ponavljajmo, dokler ne vložimo vsega, ker nameravamo vrniti. Če nam knjigomat gradivo vrne, poskusimo še enkrat, v primeru ponovitve težave pa gradivo vrnemo pri izposojevalnem pultu. Preden zaključimo (odidemo), se prepričamo, da je knjigomat sprejel vse, kar smo želeli vrniti. Gradivo, ki ostane na traku na dosegu roke, ni vrnjeno in smo zanj še naprej odgovorni! Priporočamo, da se o uspešnosti postopka vedno prepričate.

Vsako vračanje lahko zaključimo z izpisom potrdila.

 

Česa ne moremo vrniti na knjigomatu?

Zelo veliko, težko, svetleče ali večvrstno gradivo, ki ga knjižnica ni sestavila v komplet, nepopolne komplete, revije in drugih serijskih publikacij knjigomat ne sprejema. Prav tako v knjigomat ne vračamo gradiva, ki smo ga prejeli iz drugih knjižnic z medknjižnično izposojo, saj sprejema in razvršča le gradivo, ki je last celjske knjižnice.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam