skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mohorjeva v Celju

Mohorjeva v Celju

8. december 1927 – Mohorjeva družba se je preselila v Celje
Mohorjevi družbi kot najstarejši slovenski knjižni ustanovi, ustanovljeni 1851, leta po prvi svetovni vojni niso bila mila. Nemško nacionalistično ozračje jo je prisilo v selitev iz Celovca na Prevalje (julija 1919), ki je po razmejitvi pripadlo h Kraljevini SHS. Toda selitev je bila samo začasna, saj je bil nov sedež Družbe sv. Mohorja preveč oddaljen od večjih slovenskih središč. Čeprav so nekateri odborniki želeli, da bi sedež Družbe sv. Mohorja ostal na Koroškem, kjer so jim bili dani vsi pogoji za delovanje, so bili pritiski za preselitev vse večji. Tako je leta 1924 odbor Družbe sv. Mohorja sklenil preseliti tiskarno v večje mesto: v Celje, v Maribor ali v Ljubljano.
Po ogledih mnogih ponujenih stavb je junija 1926 na seji odbora padla dokončna odločitev, da se tiskarna preseli v Celje, kjer so v Prešernovi ulici kupili hišo celjskega trgovca in kavarnarja Kosa. Takoj po nakupu so pri celjskem okrajnem glavarstvu vložili prošnjo za tiskarsko koncesijo, vendar jo je celjski mestni svet, predvsem zaradi političnih razlogov, odklonil. K odločitvi jim je pomagala tudi dokaj nenaklonjena jugoslovanska zakonodaja o zadrugah. Šele po letu dni trajajočih posredovanjih ter po pravni ločitvi tiskarne in knjigarne je bilo marca 1927 registrirano podjetje Mohorjeva tiskarna v Celju, družbo z omejeno zavezo, s koncesijo tiskarske in knjigarniške obrti.


Sledila je adaptacija prostorov, na dvorišču pa so po načrtih Jožeta Plečnika in Antona Suhadolca zgradili tiskarno in knjigoveznico. Že jeseni 1927 so začeli s selitvijo, ki so jo zaključili 8. decembra, ko je bil pripeljan zadnji izmed 38 vagonov. Selitev so vseskozi nadzorovali tedanji ravnatelj Josip Zeichen, poslovodja Ivan Kolenc ter Mirko Mikeln.


Več: http://ook.knjiznica-celje.si/zgodilo/mohorjeva.htm

Ostali viri: http://www.mohorjeva.org/o-nas

Koledarji Celjske Mohorjeve družbe so v digitalni obliki dostopni v Digitalni knjižnici Slovenije. Projekt digitalizacije in objave je izvedla Osrednja knjižnica Celje.

Povezave:

http://www.dlib.si/results/?query=%27keywords%3dKoledar+Dru%C5%BEbe+sv.+Mohorja%27&pageSize=25&frelation=Koledar+Dru%C5%BEbe+sv.+Mohorja&sortDir=ASC&sort=date

http://www.dlib.si/results/?query=%27keywords%3dMohorjeva+dru%C5%BEba%27&pageSize=25&frelation=Mohorjev+koledar&page=2&sortDir=ASC&sort=date

http://www.dlib.si/results/?query=%27keywords%3dMohorjeva+dru%C5%BEba%27&pageSize=25&frelation=Mohorjev+koledar&flocation=Mohorjeva+dru%C5%BEba+Celje&page=1&sortDir=ASC&sort=date

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam