FRAN SKAZA

FRAN SKAZA

Od 8. novembra do 5. decembra vas vabimo na ogled razstave FRAN SKAZA (1838-1892), ŠMARSKI DOMOLJUB, MENCEN IN USTANOVITELJ PRVE SLOVENSKE TISKARNE V MARIBORU.

Veleposestnik, rodoljub in mecen Franc Skaza  (1838-1892), je ob koncu 19. stoletja v Šmarju pri Jelšah pustil poseben pečat v slovenskem narodnem pomenu in s svojim političnim vplivom in finančno stabilnostjo v Šmarju povzročil velik družbeni preobrat. V njegovo hišo, ki je za Slovence zgodovinskega pomena, so zahajali pomembni slovenski rodoljubi tistega časa dr. Josip Vošnjak, Anton Aškerc, Anton Martin Slomšek, Valentin Orožen, Anton Tomšič, Valentin Zarnik in Josip Juraj Strossmayer, nekatere od njih je dal upodobiti na steno v veži.

Prav tam so lastnik Franc Skaza, šmarski trgovec Hugon Tančič in notarski koncipient Franc Rapoc iz Maribora leta 1971 ustanovili komanditno družbo, ki je dobila koncesijo za prvo slovensko tiskarno v Mariboru, Narodno tiskarnico F. Skaze in drugov, kjer so tiskali časopis Slovenski narod. Z ustanovitvijo tiskarne si je Franc Skaza pridobil še večji ugled in družbeno politični položaj, ter nadaljeval s svojimi projekti, zaradi katerih je Šmarje pri Jelšah postalo upravno središče Obsotelja in Kozjanskega.

Avtorica razstave je Mateja Žagar, v sodelovanju  s Knjižnico Šmarje pri Jelšah.  

 

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam