skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Kapucinski toti/Toti stari pisker

Kapucinski toti/Toti stari pisker

Vabljeni na ogled razstave Kapucinski toti.

8. maja 2021 mineva 80 let od izida prve številke ilegalnega humorističnega lista Kapucinski toti, ki so ga od maja  do  junija 1941 na skrivaj izdajali slovenski zaporniki v kapucinskem samostanu v Celju.

Kasneje mu je sledil še ilegalni list Toti Stari pisker, ki so ga po vzoru Kapucinskega totega izdajali zaporniki v Starem piskru. Z izdajanjem ilegalnega humorističnega lista so želeli izdajatelji dvigniti moralo zapornikov in z zdravim smislom za humor ohraniti duševno zdravje svojih sotrpinov.

V sklopu razstave smo pripravili tudi odlično predavanje dr. Toneta Kregarja, direktorja Muzeja novejše zgodovine Celje, ki je osvetlil zgodovinske razmere pred okupacijo Celja,  ter dr. Alenke Hren Medved, vodje Domoznanskega oddelka v Osrednji knjižnici Celje, ki je spregovorila o obeh ilegalnih glasilih.

Predavanje spremlja tudi panojska razstava dr. Alenke Hren Medved z enakim naslovom, ki si jo lahko ogledate na zelenici ob Kavarni Miško Knjižko od 10. maja naprej.

Projekt je nastal ob sodelovanju Osrednje knjižnice Celje in Muzeja novejše zgodovine Celje.

Predavanje si lahko ogledate ob 17.30 na Youtube kanalu Univerze za tretje življenjsko obdobje Celje in na FB Osrednje knjižnice Celje.

 

Prijazno vabljeni!

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam