Razstava Francija Horvata

Razstava Francija Horvata

Vabljeni na ogled razstave celjskega popotnika in fotografa Francija Horvata. V letu 2018 je družina Horvat obiskala največje,  najlepše, najbogatejše mesto v Švici, ki se imenuje Zürich. Ker v tem letu nismo načrtovali kakšnega večjega potovanja, smo se odločili za to mesto predvsem zaradi že naštetih presežnikov in zaradi cenenega prevoza. Slovenske železnice imajo namreč že kar nekaj časa vsakodnevno direktno povezavo s Zürichom. Res pa je, da smo termin rezervirali skoraj dva meseca pred odhodom, da smo dobili cenovno zelo ugodno vozovnico, ki je v eno  smer stala komaj 29 €. Plan našega potovanja je bil takšen, da gremo zvečer na vlak v Zidanem Mostu in smo naslednje jutru v Zürichu. Čez dan bi si ogledovali mesto, zvečer bi se ponovno odpravili na vožnjo z vlakom in zjutraj, naslednje dne, bi že lahko bili doma. Ker je eden izmed presežnikov tudi ta, da je najdražje mesto v Švici, pa tudi na svetu sodi v sam vrh, bi naši družini omenjeni plan precej zmanjšal stroške ogleda tega prekrasnega kraja. Odločitev je bila res lahka, malce nas je skrbelo le vreme.   

Spoznajmo to milijonsko mesto, v katerem so nekoč živele znane osebnosti, med drugimi tudi: Albert Einstein, James Joyce, Tomas Mann, Vladimir Lenin, Richard Wagner in Tina Turner.   Zürich je, poleg že naštetega, tudi mednarodno središče bančništva in industrije. Čudovito mesto ob jezeru z ličnimi nabrežji ima tlakovane ulice in trge, zgodovinska jedra s številnimi lepimi zgradbami. Med izstopajoče stavbe sodi: Banhof – neorenesančna velika železniška postaja, ki je bila dokončana leta 1871; Rathause – mestna hiša iz 17. stoletja, zgrajena na pilotih. Med cerkvami izstopajo: Fraumünster-ženska cerkev s slovitimi Chagallovimi okni, Grossmünuster z mogočnima dvema zvonikoma, cerkev sv. Petra ima veliko urno številčnico, ki je največja v Evropi. Pri muzejih pa velja omeniti sledeča: Schweizerisches Landesmuseum – švicarski narodni muzej, ki prikazuje kulturno zgodovino celotne Švice; Kunsthause – najimenitnejša švicarska umetnostna galerija. Poleg prelepega Züriškega jezera si velja ogledati Lindenhof, od koder je odličen razgled na vzhodni del mesta, še lepši razgled je s hriba Uetliberga, kjer se nahaja razgledni stolp. 

Zgodovina mesta je zelo bogata, že v 1. stoletju pr. n. št. je na Lindenhofu obstajala keltska naselbina Turicum, kasneje  pa rimska utrdba. Zürich, ki je bil kratek čas pod oblastjo dinastije Zähring, je leta 1218 postal del Svetega rimskega cesarstva, leta 1351 pa se je priključil Švicarski konfederaciji. V srednjem veku je züriškim trgovcem trgovanje s svilo, volno, usnjem prineslo veliko premoženja. V 16. stoletju je mesto sprejelo reformacijo, predvsem zaradi dejavnosti Uricha  Zwilinga, in takrat je Zürich dosegel svoj vrhunec, v 17. in 18. stoletju pa je sledil njegov zaton. V 19. stoletju je ponovno prišlo do izjemnega obrata predvsem zaradi industrijske rasti, 20. stoletje je bilo zaradi švicarske stanovitnosti in nevtralnosti med obema svetovnima vojnama razlog, da je postalo pomembno finančno središče.

Omenjenih je bilo samo nekaj največjih znamenitosti, za bolj podrobno spoznavanje mesta pa je potrebno prelistati kakšen vodnik oziroma obiskati mesto, ki vas bo zagotovo navdušilo.

Franci Horvat

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam