V dvoje okrog ekvatorja

V dvoje okrog ekvatorja

V knjižnici smo zgodnjo jesen pričeli z novim ciklom predavanj V dvoje okrog ekvatorja.
Enkrat mesečno sta z nami Celjana, Janja in Filip Simoniti, ki že desetletja potujeta, spoznavata različne dežele, ljudi in njihove običaje. Na petih srečanjih nam bosta predstavila doživetja in fotografije z nekaterih potovanj.

OTOK FLORES 10. oktober 2019

Indonezijski otok Flores leži v vzhodnem delu Indonezije in je turistično še vedno v senci nekaterih bolj znanih indonezijskih otokov. Prav z otoka Bali prileti na Flores dosti turistov, ki bi radi videli največjo znamenitost tega otoka, komodoškega varana. Po navadi ostanejo kakšen dan in se vrnejo. Z možem sva si vzela več časa in po otoku potovala osem dni.
Ime otoka izvira še iz časov kolonialnega vpliva Portugalske in v prevodu pomeni otok rož. Otok je v resnici slikovit, z bogato favno in floro, s številnimi tradicionalnimi vasmi, vulkani in toplimi vrelci ob njih, jezeri in slapovi, pragozdovi ter mnogimi rajskimi plažami. Zlasti pa so naju navdušili izredno prijazni domačini.

KOSTARIKA 14. november 2019

Republika Kostarika je srednjeameriška država, ki na severu meji na Nikaragvo, na jugu na Panamo, na vzhodu jo obdaja Karibsko morje, na zahodu Tihi ocean.
Costa Rica v španščini pomeni “bogata obala”. Značilna fraza “Pura Vida” pomeni “življenje je dobro”, domačini jo pogosto uporabijo namesto pozdrava, slovesa ali za izražanje zadovoljstva, izraža pa njihov način življenja. Država naj bi že kar nekaj let veljala za eno najsrečnejših držav na svetu. Pomembna sta tudi visoka ekološka ozaveščenost in razvijanje eko turizma.
Kostarika je znana po številnih narodnih parkih, ki pokrivajo skoraj četrtino njenega ozemlja, po odlično ohranjenih deževnih in oblačnih pragozdovih, delujočih, ugaslih in spečih vulkanih, tropskih plažah na Karibski in Pacifiški strani ter po izredno bogatem in raznovrstnem živalstvu in rastlinstvu. Počitnice lahko popestrimo tudi z mnogimi aktivnostmi kot so surfanje, trekingi, opazovanje in raziskovanje divjine ter adrenalinsko spuščanje po jeklenih žicah visoko nad pragozdom (Zip Line).

TAJVAN 12. december 2019

Tajvan ali Republika Kitajska je država, ki ima enajstkrat več prebivalcev kot Slovenija, čeprav je le enainpolkrat večja kot naša država.
Ime otoka (Ilha Formosa - Prelep otok) se je izkazalo za resnično, saj ima zelo raznoliko pokrajino, strme klife ob čudovito modrem Pacifiku, ozke soteske, segajoče globoko v notranjost otoka, veliko visokih gora v notranjosti otoka, vulkansko pokrajino z gejziri, tropske gozdove in rajske plaže.
Večina prebivalcev živi v velikih, zelo gosto naseljenih mestih, kot sta Taipei s skoraj šest milijoni in Kaohsiung z več kot dvema milijona prebivalcev. Ker je tam skoncentrirana tudi večina industrije, so ozračja mest prekomerno onesnažena. Mestom sva se izognila in obiskala čudovite narodne parke, ki jim pripada petina otoka. Živalstvo in rastlinstvo sta med najbolj raznolikimi na svetu.
Obisk Tajvana se je začel v nedeljo in končal v petek, kar pomeni, da sva se izognila trumam obiskovalcev parkov ob koncih tedna.

NAMIBIJA 23. januar 2020

Namibija je afriška država, ki je velika za štirideset Slovenij, v njej pa živita le dva milijona prebivalcev. Je ena najredkeje poseljenih dežel na svetu.
Dežela je pravi popotniški in fotografski raj. Ne očara te le prostrana in veličastna pokrajina, ampak tudi raznolikost ljudstev. Tukaj lahko doživiš pravi afriški safari, se podaš v Namib, najstarejšo puščavo na svetu, in z Bušmani nabiraš hrano in plodove zemlje.
Na predavanju bom predstavila to lepo deželo, po kateri sva z možem potovala z najetim terenskim avtomobilom s šotorom na strehi, ki sva ga “postavila” vsak večer.

OMAN 13. februar 2020

Sultanat Oman leži na jugovzhodni obali Arabskega polotoka. Kljub temu da je večina sosed v vojni ali pa so vanjo vpletene, je Oman varna, razvita in precej bogata država, ki ohranja svojo tradicijo.
Prebivalci Omana so ponosni in gostoljubni. Dežela je velika, ima visoke gore, soteske, primerne za trekinge, zelene oaze z nasadi dateljnov, rečne doline (vadije), ki omogočajo kopanje in dolge peščene plaže. Med mesti izstopata glavno mesto Muscat, kjer se zelo dobro prepletata nova (moderna) in stara arhitektura, ter tradicionalna Nizwa, nekdanja prestolnica Omana. Ker je večji del dežele puščava, je treba to obvezno obiskati.

 

Predavanja bodo popoldan v Levstikovi dvorani ali v oddelku Glasba film.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam