skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
" Ingrid Rosenfeld"

" Ingrid Rosenfeld"

Avtor: Jurij Hudolin
Založnik: Študentska založba
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Slovenske Konjice

Ingrid Rosenfeld je mila in tenkočutna profesorica slovenščine ter strastna bralka. Po tem, ko se zaplete s kar dvema narcisoidnima in sadističnima moškima zapored, se odloči za mirnejše vode samskega življenja s svojo prav tako angelsko materjo. Sreča srečnega konca je v tem, da si lahko v svojem novem domu privošči urediti veliko knjižnico. Tako si življenje, ki neomajno teče dalje, zatočišče poišče prav v literaturi. Roman nosi nezgrešljivo moralistično noto: bralca v zaključku čaka neposreden poziv, naj se nemudoma obrne k moralno uravnanemu življenju, kajti »globoka, čista in jasna ljubezen« je resnična plemenitost in ljubezen do življenja kot takega.

Odlomek iz knjige

Konec leta 1972 je bilo jasno in kot goljava na velikem oboku obzorja v blesku sinjega poletnega popoldneva osmukano, da je uspelo Milošu Trtniku Ingrid Rosenfeld popolnoma zmanipulirati. Tenka meja med literarno dekadenco in mračno metaforo in čistim življenjem se je pretrgala, Trtnik je šahiral z literarno manipulacijo. Velika razpoka med njima, da je imela Ingrid distinkcijo med življenjem v romanu in realijo, Trtnik pa ne, je počasi začela dobivati svoje rastre temnih odtenkov. Ingrid si je njuno skupno življenje predstavljala kot idilične večerne pogovore, branje, ljubljenje, večerje in sprehode, sploh ob vikendih in poletnih počitnicah, ko so šolniki na zasluženih dopustih in se lahko ukvarjajo zgolj sami s seboj. Navsezadnje jo je Trtnik prepričal, da je odpovedala skromno, a prijetno garsonjero na Kristanovi ulici 8, on ji je obljubljal prav tako skupno življenje, branje, sprehode, izlete in večerje, to idilo je ponujal, zdaj pa je nekolikanj drugače, zdaj dela po svoje in se ne drži dogovora. Res je, da se je odločila za skupno življenje, ker ji je to velevala emocija, in res je, da je bil učitelj kitare doslej nežen, pozoren in zanimiv, z njim nikoli ni bilo dolgčas. Ni pa vedela, kako je, če se v praksi začne emocija drobiti v možnarju nesporazumov, to je vedela zgolj iz knjig in takrat je bila samo prijetno melanholična.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam