skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
353. člen kazenskega zakonika

353. člen kazenskega zakonika

Avtor: Tanguy Viel
Založnik: Cankarjeva založba
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi

353. člen kazenskega zakonika je bridek, s črnim humorjem prepreden minimalistični roman, ki poteka v dialogu med Martialom Kermeurjem in sodnikom. Skozi prvoosebno pripoved spoznavamo razloge za kriminalno dejanje, ki ga je zakrivil protagonist romana.

Kermeur, oskrbnik mestnega grajskega parka, postane skupaj s someščani žrtev sleparije prišleka Antoina Lazaneca, kapitalističnega investitorja, ki je prebivalcem Bresta obljubljal svetlo prihodnost, novogradnje, kopališki kompleks in razcvet turizma.  Meščani na čelu s samim županom mesta investirajo v visokoleteče načrte, Lazanec pa gradbenih del nikoli ne konča in mirno pobira denar, kar župana zaradi občutka krivde ob odgovornosti za bankrot mesta pahne v samomor. Zaradi sleparije vzame Kermeur vajeti v svoje roke in se skupaj z Lazanecom s čolnom odpeljeta na odprto morje, vrne pa se sam.

Kaj o tem pravi 353. člen?

Odlomek iz knjige

Navadna zgodba o slepariji, gospod sodnik, nič drugega.

In prvikrat sem vso zadevo občutil zaokroženo, v enem, kot bi jo bil, ko sem to rekel, fotografiral z Lune in bi zdaj gledal planet z njegovimi velikimi sinjimi površji.

Navadna zgodba o slepariji, sem ponovil in povesil pogled k pisalni mizi, položil nanjo odprto dlan, napol skrito za ducati map, ki so se nagrmadile na usnjeni pisalni podlagi in je na mnogih od njih pisalo »zadeva Lazanec«.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam