skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Adamova zapuščina

Adamova zapuščina

Avtor: Astrid Rosenfeld
Založnik: Mladinska knjiga, 2015
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šentjur

Glavni junak Edward, star osem let, živi v judovskem družinskem okolju. Očeta ne pozna, ker ga ne pozna niti njegova mama. Z mamo živita skupaj z dedkom Mojzesom in babico Laro. Mali Eddy ima dedka zelo rad, zato se čudi, da ga dedek kadar ga obišče na podstrešju, vedno pogosteje kliče Adam. Adam je bil dedkov brat, ki je med vojno izginil. Nekega dne, ko pride k dedku na podstrešje, kamor sicer ne sme hoditi, se dedek zgrudi in umre. Po dedkovi smrti se mama poroči in se skupaj z njenim novim možem odselijo in začnejo živeti svobodneje. Eddy odrašča, ko umre Jack mamičin mož, se z mamo vrneta nazaj k babici. Eddy se vseskozi sprašuje, zakaj ni smel na podstrešje in kdo je bil Adam? Po pogrebu babice se tako odpravi na podstrešje, kjer najde neodprt paket naslovljen na Anno, ko ga odpre odkrije Adamov dnevnik, ki ga popelje v družinsko preteklost. Vsebina romana je presunljiva, na trenutke komična. Prebrali ga boste z užitkom.

Odlomek iz knjige

"Vzel sem si prosto. Eda M. C.-ja ni bilo več, jaz pa, kdorkoli naj bi že bil, sem potreboval odmor od mrtvih ovc. Trgovino sem prepustil Udu in se ulegel v posteljo. Tam sem obležal. Edini razlog, zakaj sem se še oglašal na telefon, je bilo upanje, da se boš vendarle enkrat oglasila. Dva tedna pozneje sem prejel klic, ki me je prisilil vstati iz postelje. Mamo in Huberco sem pričakal na železniški postaji. Huberca je imela pod domačo haljo gole noge, čeprav je bilo zunaj pod ničlo. Magda Moss-Cohen je še vedno izžarevala dekliško očarljivost, čeprav je že prestopila šestdeseto leto."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam