Alahu ni treba

Alahu ni treba

Avtor: Ahmadou Kouroma
Založnik: Sanje, 2004
Zvrst: roman

»Alahu ni treba biti pravičen v vseh svojih stvareh tu doli,« je stavek, ki se skozi knjigo ponavlja kot refren. In »tu doli« - v postkolonialni Afriki – so razmere takšne, kot da nobenemu božanstvu ni mar za nič, kaj šele za pravičnost: krvave politične krize, surove državljanske vojne, samovoljni diktatorji, vojaški udari, sprenevedave in leporečne mednarodne organizacije, vmes pa nemočni, strahu in vraževerju prepuščeni mali ljudje. Alahu ni treba je zasnovan kot namišljen zapis po pripovedovanju otroka vojaka o svoji odisejadi skozi kaos državljanskih vojn v Liberiji in Sierri Leone. Osirotelega dvanajstletnega Birahimo naključje zanaša v tabore različnih gospodarjev vojne, bori se zdaj na eni zdaj na drugi strani, edina vrednota njegovega sveta pa je preživetje. Pretresljivo, pa vendar brez patetike, včasih celo začinjeno s humorjem. Toplo priporočamo!

Odlomek iz knjige

"Med otroki vojaki je bila ena punca vojakinja, ime ji je bilo Sarah. Sarah je bila čisto posebna in lepa za tri in je kadila haš in žvečila travo za deset. V Zorzorju je na skrivaj hodila z Vročo glavo. Zato pa je tudi bila z nami. ... Morali smo jo pustiti samo, morali smo jo samo prepustiti njeni žalostni usodi. In k temu se Vroča glava ni mogel pripraviti. Ona se je drla in klicala mamo, Boga, vse in vse. Vroča glava je šel k njej, jo objel in se zjokal. Pustili smo ju, medtem ko sta se objemala, se zvijala, se jokala, in smo šli naprej noga pot. Nismo še prišli daleč, ko je Vroča glava pritekel za nami, sam in objokan. Pustil jo je samo pri tistem drevesu, samo v lastni krvi, z njenimi ranami. Mrha (zlobna, neprijetna oseba) ni mogla več hoditi. Mravlje manjane in jastrebi se bodo pogostili z njo. (Pogostiti se pomeni dobro se najesti.) Moj Larousse pravi, da je nagrobni govor govor v čast slavnemu pokojniku. Otrok vojak je najslavnejša osebnost tega konca dvajsetega stoletja. Kadar kakšen vojak otrok umre, je treba torej povedati njegov nagrobni govor, se pravi, kako je na tem velikem in klinčevem svetu prišel do tega, da je postal otrok vojak. To naredim, kadar meni paše, ni mi treba. To bom naredil za Sarah, ker mi je tako všeč, ker imam čas in ker je štosno."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam