Amsterdam

Amsterdam

Avtor: Ian McEwan
Založnik: Cankarjeva založba, 2004
Zvrst: roman

Na vetroven februarski dan se pred krematorijem srečata urednik uglednega časopisa Vernon Holliday in njegov prijatelj, priznani skladatelj Clive Linley. Razlog za srečanje je pogreb novinarke in fotografinje Molly Lane. Oba sta bila nekoč njena ljubimca. Izkaže se, da je Molly usodno zaznamovala njuni usodi, ne le v času svojega življenja, ampak celo še po smrti. Njene fotografije, uporabljene v zakulisnih političnih spletkah, pokopljejo obetavnega politika, a tudi urednika, ki jih objavi v svojem časopisu v brezkompromisnem boju za višjo naklado. So tudi preizkusni kamen prijateljstva med urednikom in skladateljem, kar pelje v presenetljiv in šokanten razplet, ki se odvije v Amsterdamu.

Odlomek iz knjige

Mollyijina prijatelja, ki sta se naposled pridružila pogrebcem, najraje ne bi prestopila praga krematorija, toda George je jasno povedal, da ne bo nobene spominske svečanosti. Nobene želje ni imel, da bi poslušal trojico bivših ljubimcev, kako s prižnice St. Martina ali St. Jamesa pred občinstvom primerjajo svoje zapiske ali pa se spogledujejo med sabo, medtem ko on govori. Ko sta se Clive in Vernon približala zbranim, jima je na ušesa udarilo dobro znano žlobudranje večerne zabave. Res so manjkali pladnji s šampanjcem, stene lokala, od katerih bi se odbijal zvok, sicer pa je bilo, kakor da sta prišla zgolj na še eno otvoritev razstave ali medijsko prireditev. Pri dnevni svetlobi Clive še nikoli ni srečal toliko obrazov skupaj in za povrh grdih kot smrt, podobnih truplom, ki so skočila iz grobov, da bi izrekla dobrodošlico pravkar umrli. Poživljen od tega izbruha ljudomrzništva se je spretno pretaknil skozi vrvež, preslišal, da ga je nekdo poklical po imenu in izmaknil komolec, ko ga je nekdo pocukal zanj.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam