skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Balzac in kitajska šiviljica

Balzac in kitajska šiviljica

Avtor: Dai Sijie
Založnik: Učila, 2002
Zvrst: roman

Knjiga Balzac in kitajska šiviljica je po obsegu drobna, majhna, skoraj neznatna knjiga, a po svoji vsebini zelo lepa in po moči besed velika knjiga. Zgodba se odvija v času Kitajske kulturne revolucije, ko je bilo preganjanje in zapiranje intelektualcev množično, prevzgoja mladih pa »nujnost«. Sedemnajstletnik, sin kitajskih intelektualcev, mora z leto dni starejšim prijateljem Luom na »prevzgojo« v zaostalo gorsko vasico. Tamkajšnji ljudje za violino, ki jo prijatelja prineseta s seboj, in Balzaca, katerega zgodbe mojstrsko pripovedujeta vaščanom, še nikoli niso slišali. Ob garaškem delu si z domiselnostjo, mladostno iznajdljivostjo ter pripovedovanjem zgodb pridobita naklonjenost starešine in domačinov, predvsem pa Šiviljice, v katero se oba zaljubita …

Odlomek iz knjige

"Nebeški feniks je bil tako daleč od civilizacije, da večina ljudi še nikoli ni videla nobenega filma in sploh ni vedela, kaj je to kino. Včasih sva z Luom starešini pripovedovala o kakšnem filmu in je navdušeno poslušal. Potem se je nekega dne pozanimal za datum filmske predstave v kraju Jong Džing in sklenil, da naju z Luom pošlje v kino. Dva dneva tja in dva dneva nazaj. Film naj bi gledala še isti večer, ko bi prišla v mesto. Ko bi se vrnila v vas, pa bi morala vaščanom pripovedovati ves film od začetko do konca toliko časa, kot je trajal film. Sprejela sva izziv, ampak iz previdnosti sva šla na dve zaporedni predstavi. Bili sta na športnem igrišču ob gimnaziji, zasilno preurejenem v kino na prostem. Mestna dekleta so bila čudovita, vendar sva raje buljila v zaslon, napeto poslušala dialoge in bila pozorna na vsak najmanjši gib, na vsako spremembo prizorišča in tudi na glasbo. Ko sva se vrnila v vas, sva imela pod hišo na koleh edinstveni ustni kino. Jasno, da so prišli vsi vaščani. Starešina je sedel v prvi vrsti z dolgo bambusovo pipo v eni roki in z budilko v drugi, da bo meril trajanje predstave."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam