skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Bog pomagaj otroku

Bog pomagaj otroku

Avtor: Toni Morrison
Založnik: Cankarjeva založba, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Gre za neprizanesljivo zgodbo o tem, kako nesprejemanje v otroštvu oblikuje in zaznamuje življenje odraslega. Bride, glavna junakinja romana, je mlada (kot noč črna) lepotica, ki je zelo uspešna na poslovnem področju v kozmetični industriji, hkrati pa se v zasebnem življenju bori s travmami iz otroštva. Zaradi svoje izrazito temne polti je bila v odraščanju pogosto deležna izločanja iz družbe vrstnikov, ljubezni pa ni dobila niti od svojih staršev. Ko končne najde moškega, v katerega se zaljubi in mu zaupa, jo ta pusti čez noč. Nepričakovana izguba jo napelje k iskanju pobeglega ljubimca. Najde ga, hkrati pa na tej poti spozna tudi prijateljico. Ko si z Bookerjem priznata resnico, da sta varna drug z drugim, si lahko ustvarita varen ljubezenski odnos.

Odlomek iz knjige

»O ja, včasih imam slabo vest zaradi tega, kako sem ravnala z Lulo Ann, ko je bila še majhna. Ampak razumite vendar: morala sem jo varovati. Ni poznala sveta. Nobenega smisla ni imelo, da bi bil neuklonljiv ali odrezav, tudi če si imel prav. Gotovo ne v svetu, kjer so te lahko poslali v zapor za mladostnike, če si v šoli jezikal ali si se tepel, v svetu, kjer so te zaposlili zadnjega in odpustili prvega. Ničesar ni mogla vedeti ne o teh rečeh ne o tem, kako bi se belci bali njene črne polti ali se ji posmehovali in jo sleparili.«

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam