Brez obraza

Brez obraza

Avtor: Amaa Darko 
Založnik: Sanje, 2004
Zvrst: roman

Osrednja tema romana je življenje ganskih otrok. V zgodbi spoznamo različne situacije, nevarnosti in pasti, ki jih otrokom prinaša življenje na ulici. Spoznamo revščino in nasilje, ki jih velikokrat pripeljeta do žalostnega konca. Zgodba se odvija okoli štirinajstletne Fofo, ki poskuša izogniti izsiljevanju bodočega zvodnika, obenem pa se mora soočiti tudi z nenadno in zelo skrivnostno smrtjo svoje sestre. Splet naključij jo pripelje v nevladno organizacijo, ki skuša pomagati otrokom z ulice. Tam se sreča s Kibrio, žensko iz srednjega sloja, intelektualko, zaposleno pri tej nevladni organizaciji. Skozi njeno zgodbo spoznamo gansko družino, odnose znotraj nje, predvsem pa vlogo ganske ženske v običajni ganski družini.

Odlomek iz knjige

"Pogosto se zapiše , da noben prebivalec Gane, ki ima kaj denarja, ne bi hotel živeti v starem centru mesta. Če je v to že primoran, pa samo kot del širšega družinskega gospodinjstva. Trditev je postala še bolj resnična, ko sta Vickie in Kibria z navodili na papirju pletli svoje poti skozi ozke ulice in propadajoče stavbe, da bi našli hišo, opisano na listu, kjer sta upali najti Maa Tsuru. To je bil čisto poseben svet. Povsod so bile razpostavljene mize in na njih improvizirane trgovine s hrano. Ko sta se ob eni ustavili, da bi vprašali za smer, jima je mlada ženska s pregrinjalom, ovitim okrog prsi, agresivno poskušala prodati nekaj iz svoje namizne trgovine."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam