skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Črna

Črna

Avtor: Helena Cestnik
Založnik: Sanje, 2012
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Laško

Črna je zgodba o drugačni deklici, pozneje v romanu mladi ženski, zaznamovani z barvo svoje polti; rodila se je romskima staršema in bila kot dojenčica oddana v sirotišnico v Šutki, skopskem predmestju. Kljub življenju z ljubečima posvojiteljema ji črna barva njene polti velikokrat predstavlja bolečino, saj je v najranljivejših otroških letih zaradi nje predmet posmeha in tarča zbadljivk. Ko dekletce odraste, zbere moč in pogum poiskati svoja roditelja in odpotuje iz Slovenije v Makedonijo … Tako se ob usodi Črne v romanu spletajo še zgodbe njenih pravih, romskih staršev, brata, sestre – njene druge družine. Črna je roman o tem, kako pod svetlo ali temno poltjo teče kri enake barve, o iskanju identitete, o kulturnih in socialnih razlikah različnih družbenih okolij, o življenju na Balkanu, pa tudi o pisateljskem poklicu in lepoti literature, ki je lahko eno izmed zdravil za ranjeno dušo.

Odlomek iz knjige

Balkan-express je prevozno sredstvo med dvema svetovoma, je vez med preteklostjo in sedanjostjo, med Sonjo in Simono, ugnetenimi strastmi in uresničenimi sanjami. Vse to na poti od sebe k sebi v sopotniku nevidnem oprtniku tovori Črna, ženska s tremi imeni. Resda se oprtnica kdajpakdaj zareže vanjo do bolečin, a če jih – bolečine – prekrije s svetlimi mislimi, ve, da je bogatašinja: v njej se kvasi dvoje izročil, slovensko in romsko.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam