skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Da bi lahko živela

Da bi lahko živela

Avtor: Yeonmi Park
Založnik: Učila, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Yeonmi Park se je rodila leta 1993 v Hajsanu v Severni Koreji, zdaj pa živi v Seulu v Južni Koreji. V zadnjem času potuje po svetu kot govornica in borka za človekove pravice. Osupljivo zgodbo opisuje v celoti, in to pogumno in dostojanstveno, celo s kančkom humorja. Knjiga je pričevanje o trdoživosti človeškega duha in o žrtvah, ki smo jih pripravljeni sprejeti, da bi lahko živeli. Severna Koreja je ena izmed najbolj diktatorskih držav današnjega sveta. Yeonmi je odrasla v prepričanju, da je povsem normalno in običajno, če na cesti naletiš na trupla, če prijatelji in sosedje izginjajo čez noč. Že šepetanje je prepovedano, kaj šele misli, da se ne strinjaš s sistemom države. Verjela je, da ji lahko ljubljeni vodja bere misli – in jo kaznuje, če razmišlja drugače. Najbolj od vsega jo pesti lakota, tako je lačna, da je neprestano obsedena z mislimi na hrano in sanja o kruhu. Zgodba se še bolj zaplete ko sta z mamo pobegniti iz Severne Koreje na Kitajsko čez poledenelo reko Jalu. Skoraj dve leti sta bili na milost in nemilost prepuščeni kitajskim prekupčevalcem in posiljevalcem in sta živeli v svetu, ki je morda še surovejši in nevarnejši kot svet, ki sta ga zapustili. Potem sta še enkrat tvegali življenje, ko sta se podali na drugi nevarni poskus bega preko puščave Gobi in v ledeno hladni noči sledili zvezdam v svobodo.

Odlomek iz knjige

Najbolj mrzlično zbiranje iztrebkov je bilo januarja, da bi bili pripravljeni za obdobje rasti. Stranišča v Severni Koreji so bila po navadi daleč stran o hiš, zato si moral biti previden, da ti sosedje ponoči niso ukradli iztrebkov. Nekateri ljudje so stranišča zaklepali, da tatovi ne bi mogli do iztrebkov. V šoli so nas učitelji pošiljali na ulice, da bi poiskali iztrebke in jih prinesli v razred. Če smo torej opazili psa, ki je kakal na ulici, je bilo to, kot bi našli zlato. Moj stric v Kovonu je imel velikega psa, ki je pokakal velike kakce – vsi v družini so se tepli zanje. To ni nekaj, kar na Zahodu vidite vsak dan.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam