skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Demon in gospodična Prym

Demon in gospodična Prym

Avtor: Paolo Coelho
Založnik: V. B. Z., 2003
Zvrst: roman

Knjiga zaključuje trilogijo, ki jo začenjata deli Ob reki Piedri sem sedela in jokala ter Veronika se odloči umreti. V vseh treh delih je dogajanje časovno omejeno na teden dni. Po avtorjevem mnenju je namreč sedem dni dovolj časa za bistvene odločitve in odgovore na izzive, ki jih ponuja življenje. Pripoved je postavljena v majhno in revno vas, kjer vsakdo ve vse o vsakomer in kjer življenje teče vsak dan po ustaljenem tiru, brez presenečenj. S prihodom tujca v vasico pa se v enem samem dnevu vse spremeni. Do tedaj poštene vaščane namreč postavi pred veliko preizkušnjo, s katero želi najti odgovor na vprašanje, ali je človek v svojem bistvu dober ali slab? V zameno za deset zlatih palic zahteva od vaščanov, naj umorijo nekoga iz vasi. Bodo ostali pošteni ali bodo podlegli skušnjavi in človeškemu pohlepu? Bo zmagalo dobro ali zlo?

Odlomek iz knjige

"Vsi so sanjali o morebitnem zločinu; toda samo sanjali, kajti nikoli ne bi ničesar storili. Preostanek svojega malodušnega življenja bodo prespali; pri tem pa se bodo prepričevali, da so plemeniti, kratko malo nesposobni zagrešiti krivico, pripravljeni braniti ponos vasi ne glede na ceno. Toda vedeli bodo, da jim je samo strah preprečil umor nedolžnega človeka. Vsako jutro se bodo hvalili, da so ohranili človeško dostojanstvo, vsako noč pa kesali, da so zapravili lepo priložnost."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam