skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Donava

Donava

Avtor: Pavao Pavličić
Založnik: Goga, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mozirje

Avtor je eden najbolj prepoznavnih hrvaških pisateljev. Znan je po romanih, za katere je značilno prepletanje žanra fantastike z elementi detektivskega romana. Donava je dokumentaren roman o široki srednjeevropski reki, ki povezuje Alpe s Črnim morjem. Pavličić je ob njej preživljal mladost, poslušal zgodbe o njej in napisal lirično meditacijo o reki in življenju o njej. Donavo spremlja skozi vse mesece v letu: od trdno zamrznjene reke, ki služi kot most do drugega brega, do prvih pogumnih kopalcev in rečnega prometa v zgodnji pomladi, živahne poletne kopališke in ribiške sezone ter postopnega jesenskega umirjanja. Ob tem opisuje spreminjanje Donave tudi v zgodovinskem smislu. Donava ni samo pripoved o neki reki, temveč tudi oris etnološkega, zgodovinskega in družbenega vidika življenja v Podonavju.

Odlomek iz knjige

Donava je čista reka, ona vrača vse, še posebej utopljence. Vrne jih nam, ker nekdo jih mora sprejeti. In mi jih sprejemamo. Ko s hriba zagledamo nenavaden panj, ki plava po vodi, imamo občutek, da plava naravnost v naše biografije in da bo tam ostal za vedno.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam