skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Edini sin

Edini sin

Avtor: Stéphane Audeguy
Založnik: Sanje, 2013
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Filozof in književnik Jean-Jacques Rousseau v svojem avtobiografskem delu Izpovedi le bežno omeni svojega starejšega brata Françoisa, saj se mu je družina odrekla, ker da se je izpridil, pobegnil in se popolnoma izgubil. Slednji se zato loti svoje lastne avtobiografije ter nas popelje v 18. stoletje, v čas francoske revolucije in dogodkov, ki so pomembno vplivali na tok zgodovine. Françoisu je svoje pero posodil francoski pisatelj Stephane Audeguy, ki je za roman Edini sin prejel ugledno literarno nagrado Prix des Deux Margots. Vabi vas sijajno napisano delo, polno pronicljivih misli, ostroumnih sodb in nenavadnih dogodkov.

Odlomek iz knjige

"Včeraj je ves francoski narod prenesel ostanke Jean-Jacquesa Rousseauja v kripto cerkve svete Genovefe, ki se j e preimenovala v Panteon. Množica je bila precejšnja, kot je bil precejšen tudi sloves tega velikega moža. A na tem velikanskem ljudskem sodu niti en sam človek ni vedel, da je imel sloviti Jean-Jacques brata. Da je ta brat navzoč pri slovesnosti. Da sem ta brat jaz. Francija zna prepoznati svoje mislece, vendar šele ko umrejo. Tako živim prihrani trud, da bi jih morali brati. Če bi pred Panteonom stopil pred množico, če bi s kakšnim očitnim dokazom razkril, kdo sem, bi me slavili, se mi prilizovali. Množici je všeč, da za velikimi ljudmi žaluje majhna družina. To naredi vtis na male ljudi in potolaži povprečneže."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam