skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Ekstradeviško

Ekstradeviško

Avtor: Dušan Čater
Založnik: Beletrina
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Otok je v literaturi pogosto prispodoba za samoten in osamljen način življenja, drugačen kot ga poznamo in živimo celinski ljudje, in kot tak kar kliče po zgodbi, v kateri junak razkriva skrivnosti in prihaja do spoznanj, ki so neprecenljiva in temeljna za njegov obstoj, pa čeprav gre za popolnoma fiktiven lik. Tudi pri Čatrovem romanu Ekstradeviško se zdi postavitev zgodbe na otok najbolj logična izbira, in tudi je, saj bi se v drugačnem okolju z drugimi specifikami kaj hitro lahko znašla na trhlih temeljih, ali pa bi jo bil avtor primoran povedati (nekoliko) drugače. Ekstradeviško je namreč v prvi vrsti zgodba o sramu, o prikrivanju resnice v okolju, kjer vsi o vsakem in vsem vse vedo, in kjer so dogodki, nad katerimi bi se v nekoliko manj tradicionalnem okolju nihče več ne zgražal, še vedno globoko zakoreninjen tabu.

Odlomek iz knjige

"Hodil je dol proti morju, po strmi ozki ulici, da so se mu prsti zabijali v konico superg in po vsej verjetnosti trgali tkanino tam pri prstih. O, kakšna sramota! Le kaj bodo rekli ljudje, če bodo videli, da ima strgane nogavice? Pa ravno zdaj, ko je izvedel, da ima tu na otoku še žive sorodnike in da se bosta starša ločila." (str. 373)

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam