skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Fimfarum

Fimfarum

Avtor: Jan Werich
Založnik: Založba Sanje, 2003
Zvrst: pravljica
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Knjiga z nenavadnim naslovom Fimfarum je zbirka pravljic. Naj vas to ne odvrne od branja, češ, otročarija. Videli boste, da je to ena najbolj duhovitih, iskrivih in bistro napisanih knjig, kar ste jih kdaj prebrali. Oblika pravljice je avtorju, znamenitemu češkemu pisatelju, dramatiku in igralcu (1905.1980), omogočila, da je v svojem času povedal marsikaj, kar bi bolj naravnost ne mogel. V zbirki devetnajstih modernih pravljic za vse generacije boste prepoznali ljudi, ki jih srečujete na svojih vsakdanjih poteh, pa še se be utegnete zagledati v tem ogledalu. Meni je bila najbolj všeč zgodba o kraljeviču, ki je za vsako ceno hotel dobiti pametno ženo, potem pa kajpada ni bilo prav lahko shajati z njo.

Odlomek iz knjige

"V nekem majcenem kraljestvu sta živela mlinar in ribič. Stanovala sta drug blizu drugega, seveda ob reki. Kar naprej sta se prepirala in pričkala in tožarila. Oba sta potrebovala vodo za obstanek, vendar vsak drugače. Kadar je bilo za ribiča premalo vode, je je bilo za mlinarja preveč ali nasprotno. Tako jima je življenje teklo v prepirih za vodo in ob drugem nagajanju, medtem pa so posli stali. Enkrat je eden njunih neskončnih sporov prišel iz občinskega sodišča prek višjega in še višjega vse do vrhovnega sodišča, na koncu pa sta se pritožila pri kralju. Kralj je bil mlad in čeden in docela pameten človek. Bil je samski, ker se je hotel oženiti z bistro žensko, bistrih žensk pa ni na pretek, konec koncev bistrih moških prav tako ne. Kralj je pozorno prisluhnil obema stranema, pokukal v kupe spisov in papirjev in se dokopal do prepričanja, da vzrok vsega ni sama voda, temveč bolj slaba volja, ponos, malenkostnost, torej drobnarije, s katerimi nekateri ljudje grenijo življenje sebi in drugim. Videl je, da tu ni koga kaznovati. Če že koga, potem sodnike s prejšnjih sodišč, ker so dovolili, da se je taka neumnost takole razrasla."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam