skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Genialna prijateljica

Genialna prijateljica

Avtor: Elena Ferrante
Založnik: Cankarjeva založba, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Laško

Skrivnostna italijanska pisateljica, ki izdaja pod psevdonimom Elena Ferrante, nas je ponovno presenetila z novim romanom - prvim delom iz Neapeljskega cikla, z naslovom Genialna prijateljica. Kraj dogajanja je mesto Neapelj in njegove soseske v času po 2. svetovni vojni, ko se dogajajo korenite družbene in politične spremembe, prenova mestnih četrti, vzpon malih obrtnikov in travme majhnih ljudi. Skozi pripoved se seznanimo z zgodbami devetih pomembnih družin in začetkom posebnega prijateljstva dveh deklet, bujno otroško domišljijo, priljubljenimi knjigami, prvimi simpatijami in zrelostjo, ki jo dosežeta glavni junakinji. Posebna vez branja je odnos med njima, ki je lahko globoko prijateljstvo in zavezništvo ali ljubosumje in tekmovalnost, kar ju rešuje iz ustaljenega ritma neapeljske ulice in revščine. Zgodba je nostalgičen spomin na otroštvo in mladost, vendar je več kot to – je čudovita oda o prijateljstvu, katerega si želi vsak izmed nas spoznati in doživeti. Hkrati pa si želimo, da bi že kmalu prebirali tudi naslednje tri dele iz Neapeljskega cikla.

Odlomek iz knjige

"Pismo me je presunilo. Lilin svet je kot ponavadi v trenutku zastrl mojega. Vse, o čemer sem ji pisala v juliju in avgustu, se mi je zazdelo plehko, zgrabila me je želja, da bi se ji pokazala v boljši luči. Nisem šla k morju, takoj sem se lotila odgovora, resnega pisma, ki bi bilo v osnovi jasno in preprosto kot njeno. A kakor so prejšnja pisma kar privrela iz mene – mimogrede sem popisala ne vem koliko strani, ne da bi kaj popravljala – sem to pismo napisala enkrat, dvakrat, trikrat …"

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam