skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Hana

Hana

Avtor: Alena Mornštajnová
Založnik: Celjska Mohorjeva družba
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Velenje

Pretresljiva pripoved o pregonu židovskega prebivalstva na Češkem. Glavna junakinja Mira slikovito prikaže dogajanje svoje družine. Priča smo doživljanju težkih preizkušenj več generacij in pretresljivemu opisu dogajanja v koncentracijskih taboriščih, predvsem pa neizbrisljivih sledeh, ki jih je preživeti čas v nacističnem peklu pustil na preživelih. V zgodbi je izpostavljena predvsem Mirina teta Hana, ki se je v nekaj mesecih iz simpatičnega dekleta, polnega življenja, spremenila do nerazpoznavnosti, tako telesne kot tudi duševne. Mojstrsko napisana zgodba, ki ima več pripovedovalcev, izjemno tenkočutno prepleta različne usode posameznikov, kar seveda ni ostalo neopaženo tudi med literarnimi kritiki, ki so avtorici podelili nagrado češka knjiga.

Odlomek iz knjige

"V glavi imam eno samo meglo. Občasno je nepredirno gosta, tako gosta, da skoznjo ne posvetijo nobene misli. To stanje je zame sreča. Potem pa megla postane prozorna in slike se vrnejo. Valijo se čezme z vseh strani in pred njimi ni umika. Prsni koš se mi stisne od tesnobe in pljuča boleče lovijo sapo. Strah preveva celo moje telo in zaradi njega mi klecajo kolena."

 

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam