skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Hiša ob mošeji

Hiša ob mošeji

Avtor: Kader Abdolah
Založnik: Sanje, 2013
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Pripoved se dogaja v Iranu na začetku sedemdesetih let. V hiši ob mošeji že stoletja živi velika tradicionalna rodbina, ki skrbi za upravljanje mošeje. Njen zdajšnji poglavar Aga Džan je uspešen trgovec s preprogami ter preudaren in moder mož velikega ugleda v mestu in deželi. Svojo razširjeno družino in skupnost usmerja v skladu s tradicionalnimi vrednotami iranske družbe, a zna razumeti tudi novosti, ki prodirajo v iransko družbo. Ko se stopnjujejo politični nemiri, ki pripeljejo do revolucije, se za družino življenje močno spremeni. Družinski člani se znajdejo na različnih straneh političnih silnic, med podporniki in nasprotniki režima, Age Džana nekdanji prijatelji in partnerji ne pozdravijo več…

Odlomek iz knjige

"Aga Džan je še zmeraj vsak dan odšel na bazar, vendar nič ni bilo več tako kot včasih. Moški so si pustili rasti brade in med seboj so tekmovali za naklonjenost duhovščine. Ljudje so postali brezobzirni in nihče mu ni več izkazoval spoštovanja. Njegov zvesti sluga je prihajal na delo v bojni uniformi, tako da si Aga Džan vpričo njega ni več upal niti telefonirati. Ko se je včasih odpravil na obisk v vasi, kjer je imel delavnice preprog, so ga vaščani sprejemali kot kralja, zdaj pa ga nihče več ni prišel niti pozdravit."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam