Incest

Incest

Avtor: Markiz de Sad
Založnik: Učila, 2004
Zvrst: roman

Incest. Že sama beseda daje slutiti, kaj je glavna tema tega provokativnega dela, ki že v začetku bralca prisili, da z gnusom in nejevero sledi pripovedi in upa, da se stvari ne bodo razpletle po najhujšem scenariju. Zaman. Priča smo grozoviti zgodbi, ki se na žalost tudi danes, dobrih dvesto let za tem, ko je bila napisana, še vedno marsikje dogaja. Glavni junak svojo hčer že ob rojstvu loči od matere in jo vzgaja po svojih sprevrženih načelih. Mater sme videti le redko, z zunanjim svetom pa ji omogoči stik šele, ko je povsem prepričan, da je hči že na smrt zagledana vanj. Šokantna zgodba pa kljub gnusu in besu, ki ga ob branju občutimo, ponuja lep, na trenutke poetičen jezik in je mojstrovina, ki preprosto pritegne.

Odlomek iz knjige

"Prav tisti dan, ko je dosegla to starost, oziroma tisti dan, ko je dopolnila štirinajst let, sta bila na deželi, brez sorodnikov in nadležnežev. Grof je ta dan oblekel hčer, kakor so nekoč oblekli device, ki so jih žrtvovali v Venerinem templju, in jo ob enajstih dopoldan pripeljal v razkošen salon, kjer je bila svetloba omehčana z zastori in kjer je bilo pohištvo okrašeno s cvetjem. Na sredini je stal divan z vrtnicami; Franval je popeljal hčer k njemu."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam