skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Izvir

Izvir

Avtor: Ayn Rand
Založnik: Cankarjeva založba, 2009
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mozirje

Obsežno delo ameriške pisateljice ruskega rodu je prvič izšlo leta 1943. Več kot pol stoletja kasneje je skoraj pol milijona ameriških bralcev to knjigo postavilo na drugo mesto na lestvici najpomembnejših knjig vseh časov. Roman preko zgodb čudaških posameznikov popisuje boj med dvema skrajnostma: manipulativnimi povprečneži, polnimi pohlepa po bogastvu in slavi ter genialnimi kreativci, ki so vsaj korak pred svojim časom in neobčutljivi za skušnjave materialnega sveta. Rdeča nit romana, ki prikazuje zgodbo New Yorka v tridesetih letih prejšnjega stoletja, je mladi arhitekt Howard Roark, poosebitev notranjega miru in neomajne vizije. Ta se upre klišejem in kljub temu, da ga družba večkrat zapored kruto zavrže, je prepričan v svoj prav in svoj uspeh. Avtorica bralcu ponudi še nenavadno ljubezensko zgodbo, vanjo vključi spletke sovražnega rumenega žurnalizma. S tem je ostala zgodba zelo aktualna in lepo berljiva tudi dobrih sedemdeset let po izidu.

Odlomek iz knjige

V dnevni sobi so bile rolete na oknih dvignjene in skoznje so se na temnem ozadju skozi šipe bleščale luči mesta. Dominique je sedela za pisalno mizo in popravljala odtis nekega članka, ko je pri vratih zazvonilo. Obiskovalci je niso vznemirjali, če se niso prej napovedali – in zato je jezno in radovedno dvignila pogled in svinčnik ji je obstal v zraku. Zaslišala je korake sobarice na hodniku, potem pa je sobarica stopila v sobo in rekla: »Neki gospod bi vas rad videl, madam.«

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam