skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Kaj hoče ženska?

Kaj hoče ženska?

Avtor: Irena Štaudohar
Založnik: UMco
Zvrst: esej
Priporoča: Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Živeti brez strasti, bolečin, padcev in vzponov, tudi tveganja in dajanja priložnosti vedno novim zvezam, bi bilo sila dolgočasno. Irena Štaudohar nam predstavi življenja mnogih svobodnih, svobodomiselnih, pogumnih in srčnih žensk, med njimi na primer Doris Lessing, Nore Ephron, Susan Sontag, Erice Jong, Georgie O´Keeffe, Zsa Zsa Gabor, Karen Blixen in Robyn Davidson. Poleg zgodb njihovih življenj pa je pomembno predvsem avtoričino dojemanje, spremljanje teh pogumnih žensk. In seveda njeno poglobljeno čustveno opisovanje ter razlaga njihovih dejanj. Biti strastna, romantična in svobodna ni vedno lahko. Zaplete se, ko ženske vzamejo vajeti življenja v svoje roke in ko do tedaj tega nevajeni moški osupnejo. Ali ko se ženske zaradi ljubezni in skrbi za svojega moškega v želji priznanj in pohval želijo počutiti ljubljene, pa terjajo svoje, ali lepše rečeno, spoštovanje. In zaplete se tudi takrat, ko ženske res zaživijo svoje življenje ne glede na vse znane, priznane, dogovorjene, izmišljene ali kakršnekoli drugačne norme. Bralkam in bralcem avtorica pojasni, čeprav mnogokrat med vrsticami, kaj hoče ženska, kaj pričakuje, kako se počuti in zakaj jo je vredno imeti preprosto samo rad. To je največ, kar lahko zanjo storite. In sem se šteje tudi razumevanje ter spoštovanje.

Odlomek iz knjige

»Ženske, ki nastopajo v zgodbah te knjige, so različne: glasne, tihe, sebične, dobre, sanjave, preračunljive, radovedne … Druži jih to, da so imele ambicije in talente, da so bile močne in posebne, da so premikale meje, a da so vse iskale tudi ljubezen – veliko so premišljevale o njej, verjele vanjo in se v odnose vrgle kot s pečine v morje in potem med ribami pobirale svoje strto srce. Niso iskale le ljubezen, ampak tudi svobodo, da bi lahko ustvarjale, premišljevale.« (str. 12)

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam