skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Kamen v melišču

Kamen v melišču

Avtor: Maria Barbal
Založnik: Študentska založba, 2009
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Laško

Glavna junakinja Conxa mora zaradi revščine v družini s trinajstimi leti s trebuhom za kruhom k teti in stricu, ki nimata svojih otrok in živita na kmetiji v Pirenejski gorski vasici. Roman Kamen v melišču opisuje njeno usodo od otroških in zrelih let, ko se omoži, ostane na kmetiji in si ustvari družino, pa vse do časa, ko odidejo zdoma njeni odrasli otroci in izgublja tudi druge drage ljudi. Skozi hitro, tekoče berljivo pripoved odstira avtorica najnežnejša ženska občutenja, od svetlih do žalostnih nians. Roman je intimna zgodba o življenju ženske in generacij njenih potomcev pa tudi zgodba o propadanju starega sveta, o prepadu med generacijami in zapuščanju ruralnega okolja za navidezni blišč mesta. So lepi spomini res edini dom starega človeka?

Odlomek iz knjige

Molk me je pomirjal in mi dajal moči. Molčati, sanjariti o sreči vsakdanjega življenja, čisto običajnega dne. O sreči povprečnih in celo zoprnih dni. O dnevih, kot je bil tisti, ko je strela ubila kravo in nas je zelo pretreslo in tudi o dnevih, ko se je vse dobro izšlo. Seno pospravljeno v seniku, kokoši v kokošnjaku, krave mirno prežvekujejo v hlevu in vsi večerjamo za mizo. Ne, o tem nisem govorila…

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam