skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Križišče štirih poti

Križišče štirih poti

Avtor: Tommi Kinnunen
Založnik: Cankarjeva založba, 2015
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mozirje

V središču zgodbe, ki zajema dogodke od konca 19. pa do konca 20. stoletja, so trije ženski liki. Vsaka po svoje močna, posebna. Četrta pot pa je pot moškega, tragična in močno povezana z vsemi tremi ženskami. Življenje na Finskem bralec spoznava skozi oči treh generacij žensk, matere, hčere in snahe. Vse tri so močne in neustrašno kljubujejo moškim naklonjeni družbi. Maria je ugledna babica, ki sama vzgaja svojo hči in zavestno moških ne spusti več v svoje življenje. Njena hči Lahja se z družbo spopada preko svojega poklica, ki je v takratnih razmerah za žensko nenavaden, je namreč fotografinja. Poročena je z Onnijem in skupaj vzgajata tri otroke. A ljubezen ji ni naklonjena, zato se popolnoma zapre vase in postane hladna do svojih najbližjih. Snaha Kaarina je edina, ki je naklonjena tradicionalni vlogi ženske, kar pa ne pomeni, da ji je zaradi tega lažje. Skozi zgodbe štirih oseb, tako različnih, a s podobnimi hrepenenji ter željami, se bralec sprehodi skozi novejšo zgodovino Finske. Ob tem razmišlja o družbenih danostih in človeški naravi, ki ne glede na zgodovinske okoliščine ostaja zvesta sebi

Odlomek iz knjige

"Počasi je ujela ravnotežje; poskusila se je odriniti z eno nogo in pospešiti. Kolo se je odločno zapeljalo naprej. Usedla se je na sedež in se odrivala z obema nogama. Torba se je na krmilu zibala sem ter tja, da se je sprednje kolo obračalo. Maria se je ustavila in sestopila. Umaknila je torbo in razmišljala, kje bi jo lahko pustila. Nekaj dežurnih pijančkov s trga se je zbralo na stopnicah magazina in jo opazovalo med vadbo. Eden od njih je tovariša dregnil pod rebra, nagnil glavo in se ji zazrl v gležnje. "Gospici se vidijo vse sorte stvari." Maria se je zazrla v moške. "Dobro vem, kaj imam pod krilom, in tudi ti to dobro veš. Ampak vseeno je meni bolj poznano kot tebi."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam