skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mojstrovina

Mojstrovina

Avtor: Ana Schnabl
Založnik: Beletrina
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Velenje

Slogovno in besedno izjemno napisana knjiga, ki je v literarnem smislu zagotovo prav to, kar ima v naslovu, mojstrovina torej. Gre za psihološki roman, ki se odvija v času razpada Jugoslavije med letoma 1985 in 1986, v ospredju pa je ljubezenski odnos med urednico Ano in pisateljem Adamom. Ana je mesto mlade urednice dobila v zameno za sodelovanje z oblastmi, med drugim bi morala poročati tudi o Novorevijašu Adamu, sicer profesorju književnosti, a se med urejanjem njegove knjige Mojstrovina zapleteta v strastno ljubezensko razmerje. Avtorica mojstrsko prepleta takratne družbenopolitične razmere z usodami glavnih protagonistov, predvsem pa se z veliko mero natančnosti poglablja v odnose in odločitve ter posledice, ki jih te odločitve prinašajo. Odlično napisana knjiga, za katero si bralec želi, da se ne bi končala. Nepričakovan je tudi konec zgodbe. 

Odlomek iz knjige

"Pisanje je avtoerotična dejavnost, občuteni slast in strast izhajata iz lastne jezikovne sposobnosti nadzora nad jezikovno resničnostjo. To sem zgradil jaz, torej to sem jaz. Pisanje mora biti zmožnost očarati, celo zapeljati samega sebe, s tem pa lahko tekmuje edino le očaranost nad nekom drugim. Ne samo tekmuje, očaranost nad drugim vselej tudi povede. Tako nadzorovanje svojega besedila kot nadzorovanje drugega, njegovih ravnanj, misli in čustev, je postlano s frustracijo, vendar je ta pred tujim in zato ne zares osvojljivim še toliko večja. In večja ko je, večjo potešitev obljublja."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam