skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Morje

Morje

Avtor: Petra Soukupová
Založnik: Sanje, 2012
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Roman Morje je zgodba več generacij s sodobno problematiko, kjer se oče in mama ločita in oblikujeta razširjeno družino, v kateri rastejo štiri značajsko zelo različne sestre. Dekleta doživijo svoj prvi in edini skupni dopust na morju z očetom, ki je v odnosu do sebe in drugih čustveno površen. Odnosi in značaji se med seboj prepletajo in zapletajo, liki se ljubijo in odtujujejo. Mlada češka pisateljica spretno sestavlja zgodbo iz drobcev dogodkov, ki se pravkar dogajajo, vmes pa vpleta stavke, ki odstirajo pogled v prihodnost. Petra Soukupová je za roman Morje v letu 2008 prejela prestižno nagrado Jiři Orten in priznanje Josef Škvorecký ter bila nominirana za lovoriko Magnesia Litera.

Odlomek iz knjige

"BARA Barborka se je rodila 23. junija zgodaj zjutraj, zunaj je bilo čudovito, eden tistih poletnih dni, ko je najbolje iti kam ob vodo, tehtala je slabe tri kilograme dvajset in merila enainpetdeset centimetrov. Imela je čisto malo svetlih laskov in skoraj ni jokala. Popolnoma zdrava. Ime ji je Barborka, saj sta oba računala, da bo sin, in ime Barbora Peter omeni kar tako, med pogovorom, Magda si želi Klaro, Bara ali Klara, to pa je v bistvu tudi prav vseeno. Peter pride pogledat svojo prvo hčer naslednji dan, prej ni mogoče, Magdi prinese bele vrtnice in zlato uro (ta ji ni spet tako zelo všeč, čeprav jo bo nosila sedem let in bi jo mogoče še dlje, vendar ne bo več razloga za to) in zlato verižico z obeskom za Barico. Čez nekaj dni se Magda skupaj z Baro vrne domov in vsi ju hodijo gledat in ničesar drugega ne morejo kot občudovati Baro, kako je čarobna in pridna, in to je res - vso noč spi ter čez dan ne joče, samo opazuje in je, nič ne zboleva in zdi se, kot da bi bila otrok, rojen pod srečno zvezdo. Zaradi tega Magda dobi občutek, da bi bilo dobro, če bi imela še kakšnega bratca ali sestrico, glede na to, da je z otroki tako preprosto. Peter ji na začetku precej pomaga, kopa Baro, ponoči vstaja in ne ponočuje in ni srečen. Občutek ima, da je ujet, da mu je mladost ušla in da ne bo nikoli več ničesar doživel."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam